| 2018. december. 9. | 2 perc olvasás

40 éves a Soproni Füzetek!

Sopron művészeti antológiája, a Soproni Füzetek 40 éve jelent meg először. A 32. könyvet hagyományosan az Adventi Tárlat megnyitóján mutatták be vasárnap.

Idén rendhagyóan nem a Várkerület Galériában, hanem egy nagyobb térben, a Festőteremben gyűltek össze a művészetkedvelők és alkotók az Adventi Tárlat megnyitójára és a Soproni Füzetek bemutatójára. Jubileumot ünnepeltek! 40 éve jelent meg először a város művészeti antológiája, melynek alapító főszerkesztője Sarkady Sándor néhai költő, későbbi felelős kiadója pedig Bősze Balázs néhai író volt.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünneplőkhöz és emlékezőkhöz a város nevében Dr. Simon István alpolgármester szólt, ki az alkotói munka összetettségét is méltatta. – Munkás, termékeny és a múzsák által kedvelt időszak a mostani. Ez a kulturális rendezvény a város befelé forduló, elmélkedő adventjét gazdagítja. Köszönjük mindenkinek, aki a 32. kötetehez vagy a tárlathoz hozzátett valamit művészetével, közreműködésével. Ezzel is fejlesztve, szépítve és építve szeretett városunk lelkét, szellemét - emelte ki az alpolgármester, majd felkérte Dr. ifj. Sarkady Sándort, hogy édesapjára, a Soproni Füzetek néhai főszerkesztőjére emlékezve gyújtsa meg az adventi koszorú második gyertyáját.


fotó: Griechisch Tamás

- Tükröt tart és összegzi a város kulturális életét ez a kiállítás és a kötet - foglalta össze gondolatait a művészeti antológiát kiadó Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége elnöke, Dr. Hegyi Ferenc.

Dr. Zentai László főszerkesztő, aki 2015-óta vezeti a Soproni Füzetek szerkesztőségét elmondta, idén az volt a céljuk, hogy a kiadvánnyal méltók legyenek Sarkady Sándor emlékéhez. - A tiszteletadás mellett igyekeztem írók, költők, képzőművészek mellett helytörténészeket is bevonni a munkába, hisz a Soproni Füzetek egyben kordokumentuma is a 2018-as évnek. 

Az Adventi tárlatot szervező Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke, Keresztény Richárd portálunk érdeklődésére elmondta: idén ez a negyedik közös kiállításuk, ahol 60 kép került a falakra, 30 tagtól. Ez a szám szinte duplája a Várkerület Galériában korábban kiállított képeknek.

A kiállítás december 19-ig látogatható, 15.00-18.00 óráig, szabad belépéssel. A megnyitón részt vett több önkormányzati képviselő és Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek