| 2020. február. 21. | 3 perc olvasás

Összetartozunk – nagyszabású konferenciát tartanak Sopronban

Összetartozunk – III. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencia elnevezéssel nagyszabású programsorozat kezdődött pénteken Sopronban neves szakértők közreműködésével. „Ha igazán szereted szülőfölded, akkor ismered azt: ismerd meg hát, fedezd fel kincseit, gyönyörködj szépségében!” - ezt a mottót választották ki a szervezők a konferencia első napjához, amely a helyi ifjúságot célozta meg.

Művészeti produkciók is színesítették az Összetartozunk – III. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencia első napi programját, amely a fiatalokat célozta meg. A Perkovátz-Ház Baráti Köre és a Széchenyi Társaság által közösen szervezett konferencián terítékre került az identitás, a kisebb-nagyobb közösségek jelentőségének, a szomszédos országokkal való kapcsolatápolás és a hazaszeretetre nevelésnek a kérdésköre is.


fotó: Griechisch Tamás

- Napjainkban, amikor látjuk az óriási változásokat a világban, rádöbbent mindenki arra, hogy csak az összefogás vezethet sikerre régiókat. Erre kiváló példát jelentenek a Visegrádi Négyek – emelte ki Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke.  

Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke
Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke
fotó: Griechisch Tamás

A konferencia résztvevőit dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntötte a város nevében, aki a soproni polgár értékeiről is beszélt. - Öntudatos és büszke arra a városra, ahol született, ahol él és tanul – emelte ki a polgármester. - Minden erejével ezt a közösséget építi és teszi szebbé a mindennapokban. Ez az a cselekvés, amely a mai napig áthagyja ezt a várost – fűzte hozzá.

A köszöntők után dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos nyitotta az előadásokat, aki szerint fontos, hogy hazafias szellemben nevelkedjenek a jövő generációi. - Át kell adnunk ezt az érzelmi intelligenciát a fiatalok számára, hogy szeressék a hazájukat – világított rá. - Egy felgyorsult, globalizált világban élünk, ezért különösen fontos, hogy a gyermekeink kötődjenek a szülőföldünkhöz. Mert a hazánk semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára – hangsúlyozta.

Dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos
Dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos
fotó: Griechisch Tamás

Dr. Szili Katalin, a magyar autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a nemzeti hovatartozás és a globális világ kapcsolatáról beszélt a fiataloknak. - Kifejtettem nekik azt, hogy milyen olyan kormányzati akciók vannak, amelyek segítségével ellátogathatnak határon túli közösségekhez, például Székelyföldre. Ilyen kezdeményezés a Határtalanul Program is. Így megismerhetik nemzetünk ottani emlékeit is – fejtette ki.

Dr. Szili Katalin, a magyar autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott
Dr. Szili Katalin, a magyar autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott
fotó: Griechisch Tamás

A konferencia második, szombati napjának célközönsége elsősorban a felnőttek voltak. A felszólalások sorát, Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kezdte. Beszédjében visszautalt Széchenyi István munkásságára, és hozzátette – a legnagyobb magyar gondolatait mindig tettek követték, álljon ez példaként most is mindenki számára. A városvezető továbbá azt hangsúlyozta, - a nemzeti identitástudat remek példája Sopron, hiszen a város többízben bebizonyította hűségét a magyar földhöz. 

A rövid köszöntők után a résztvevők először Konrad Sutarski író, politikai elemző előadását hallgathatták meg, a – Visegrádi államok Európa védelmében címmel.

Ezt követően Peter Balla cseh egyetemi professzor szólt a jelenlévőkhöz, aki a cseh fiatal generációval kapcsolatban osztotta meg gondolatait, míg szlovák előadó társa, Jaroslav Daniška "A nemzeti eszme erősebb, mint a liberalizmus" címmel  tartott előadást.

Az ausztriai Christofer Pan jogszociológus: "Belső önrendelkezés, mint a kisebbségvédelem és regionális fejlesztés eszköze" elnevezésű előadása után pedig Dr. Szili Katalin, zárta a napot.
A magyar autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az őshonos kisebbségek 21. századi szerepével kapcsolatban szólalt fel.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek