| 2019. október. 22. | 2 perc olvasás

5+1 érdekesség a 208 éve született Liszt Ferencről

1811. október 22-én született az akkor még hazánkhoz tartozó Doborjánban az a zenészlegenda, aki 9 évesen már elkápráztatta a közönséget, akiért Petőfi Sándor is megszökött és aki lételemének tartotta a jótékonykodást – tudjon meg 5 érdekességet Liszt Ferencről!

1. Liszt Ferenc Sopronban tartotta első nyilvános fellépését, 1820-ban, az egykori kaszinó épületében – az ifjú géniusz egyszerre belopta magát a város művelt polgárságának szívébe.

2. A világhírű zeneszerző kedvelte a jótékonyságot – több ilyen koncertet is tartott. A másodikat Sopronban, 1840. február 17-én és 18-án.

Liszt Ferenc 1839-ben, Henri Lehmann festménye
Liszt Ferenc 1839-ben, Henri Lehmann festménye

3. Ez az esemény megragadta Petőfi Sándor fantáziáját is – a költő, aki akkor katonáskodott Sopronban, vállalva a büntetést kiszökött a laktanyából. A zongorista fantasztikus játéka biztosan enyhítette a kellemetlenségeket, amelyeket a költő büntetés címén kapott.

4. Liszt Ferencet glóbuszunk nem a jogi tudásáról ismerte - ám fontos tudni, hogy elismerése jeléül Sopron vármegye táblabírájává választották. Ez a 19. század első felétől azonban már leginkább tiszteletbeli cím volt - így nem valószínű, hogy a zeneszerző sok bírósági tárgyalást végighallgatott…

Liszt 1869 körül (Edgar Hanfstaengl litográfiája)
Liszt 1869 körül (Edgar Hanfstaengl litográfiája)

5. Egy ilyen nagy volumenű művész sok elismerést és ajándékot kapott – valószínűleg ezek közül kiemelkedően becses volt számára az a színezüst karmesteri pálca, amelyet Sopron város adott neki, az 1846. augusztus 3-án tartott fellépése során.

+1. Liszt Ferenc még életében kapott emléktáblát – ezt a zongora-virtuóz 70. születésnapja alkalmából helyezték el a szülőházának falára soproni költők és írók. A táblán a következő áll magyarul:  „Itt született Liszt Ferenc 1811. október 22-én. Hódolata jeléül a Soproni Irodalmi és Művészeti kör.” 

Az információk Eckhardt Mária Széchenyi-díjas zenetörténész a Liszt Ferenc Társaság társelnöke előadásában hangzottak el, amelyet a társaság soproni tagozata alakulásának 45. évfordulója kapcsán tartottak, október 21-én.

Felvételek forrása: internet

Liszt Ferenc szülőháza
Liszt Ferenc szülőháza

Legnépszerűbb cikkek