| 2017. december. 27. | 1 perc olvasás

5 érdekesség egy elfeledett soproni toronyról!

Tudta, hogy a soproni Templom utca 23-as ház helyén hajdanán egy torony állt? A Brückl-, vagy más néven Zöld Torony neve már egyre kevesebbeknek cseng ismerősen...

1. Hauser Károly táj- és arcképfestő, rajztanár egyik festményén különleges épület látható, amelynek neve Brückl-torony. Az objektumot egyébként Steinacker Károly híres magyar festő, grafikus is megörökítette vásznán, a 18. század közepén – bár ez utóbbi alkotáson nem látható a torony a teljes pompájában. 

2. Lackner Kristóf életművének nagyon fontos eredménye volt, hogy a kettős fallal körbevett Sopront 1617 óta a külvárost is körülvevő fallal tették biztonságosabbá. A védelmi rendszert tovább erősítette az, hogy a 17. században felépítették a Szent-György bástyát – vagy ha úgy tetszik, rondellát –, továbbá az úgynevezett Brückl-tornyot is.

3. Nem csoda, ha napjainkban már csak kevesen tudnak erről az épületről – már több mint másfél évszázada annak, hogy a torony sorsa bevégeztetett. Az objektumot 1854-ben bontották le.

4. A Brückl-torony helyére aztán zsinagóga épült. Ez a vallási építmény a második világégés során olyan súlyosan megrongálódott, hogy a lebontása mellett döntöttek. A zsinagóga elpusztítása után, az ötvenes évek elején kutatásokat végeztek a Brückl-torony alapjaira vonatkozóan.

5. A Sopron helytörténetében jártasaknak a Brückl név onnét is ismerős lehet, hogy a mai Petőfi-téren hajdanán ékeskedő tavat Brückl-tónak hívták. 

A fotó a Soproni Múzeum tulajdona

Legnépszerűbb cikkek