| 2018. december. 14. | 2 perc olvasás

5 kulisszatitok a soproni népszavazásról!

Leomló lépcső, szétszabott szavazólapok, felcsendülő harangok - a soproni népszavazás a magyar történelem egyik legdicsfényesebb eseménye, amelyet mindmáig sok titok és érdekesség övez! Tudjon meg Taschner Tamás soproni idegenvezetőtől olyan kulisszatitkokat, amelyeket eddig valószínűleg nem ismert!

1. Tudja, hogy a szavazók zömében milyen nemzetiségűek voltak?

- Ha varázspálcával megérintenék a szobrokat, hogy meséljenek, mi történt 1921 december 14-én, azon a fagyos, de csodálatos napon, meglepődnénk azon, hogy a megelevenedő szobrok nem tudnának rendesen magyarul beszélni – avatott be minket Taschner Tamás idegenvezető. - Magyar, német, és zsidó emberek is Magyarországra szavaztak. Így voltak ezzel a mi poncichter őseink is, ők nem osztrákok voltak, hanem büszke, kemény nyakú soproni németek, akik bármilyen furcsán is hangzik, nem akartak Ausztriában élni – fűzte hozzá.

A népszavazást övező hangulat feszült volt - a képen egy osztrák kampányplakát látható
A népszavazást övező hangulat feszült volt - a képen egy osztrák kampányplakát látható
Forrás: Internet

2. Olyan sokan akartak szavazni, hogy leszakadt a lépcső

A népszavazást a beszámolók szerint óriási érdeklődés kísérte. A szavazóhelyiségekben tömegek várták, hogy leadhassák voksaikat. - A Széchenyi téren lévő szavazóhelyiségbe vezető lépcső összeomlott a rajta várakozó emberek súlya alatt – mesélte Taschner Tamás. - Az oda rohanó embereket, akik segíteni akartak, elküldték a sérültek, hogy előbb szavazzanak, utána foglalkozzanak csak az ő sebeikkel – fűzte hozzá.

3. Miért tépték szét a szavazólapokat?

A szavazás végeredménye megdöbbentő lett: a lakosság 72%-a Magyarországra voksolt. A szavazás előtt mindenki kettő lapot kapott: az egyiken a „Magyarország” felirat szerepelt legfelül, míg a másikon az „Öesterreich” - a voksolónak azt kellett a borítékba tennie, amelyik országba szeretett volna tartozni, a másikat pedig összetépték.  

Ez a plakát azt ábrázolja, hogy a szavazók hogyan tudnak Magyarországra voksolni
Ez a plakát azt ábrázolja, hogy a szavazók hogyan tudnak Magyarországra voksolni
Forrás: Internet

4. Miért zendültek fel a harangok?

A szavazatokat az Esterházy-palotában számolták össze. - Az emberek izgatottan várták a végeredményt – kezdte így a történetet Taschner Tamás. - Elsőként a közelben álló Evangélikus templom dolgozója hallotta meg a hírt. A beszámolók szerint átrohant a templomba és megkongatta a harangokat. Ezzel adta hírül, hogy magyarok maradtunk – részletezte.

5. Az osztrák kancellár hívása

- A harangzúgást átvette a többi templom is – mesélte az idegenvezető. - Így lett a győzelem jele a harangzúgás. Amikor az osztrák kancellár Sopronba telefonált, hogy érdeklődjön az eredmény felől, a telefont kezelő ember úgy válaszolt, hogy kitartotta a telefonkagylót az ablakon – fűzte hozzá.

Borítóképünkon: Osztrák plakát, és a rá érkező magyar válasz; Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek