| 2022. április. 29. | 2 perc olvasás

50 éves a nagycenki múzeumvasút - matricázott motorkocsi hirdeti a jubileumot

Idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút. A jubileumi évben különleges látványosság várja a kisvasút látogatóit: a múzeumvasút múltjának és jelenének fontos pillanataiból választott fotókkal, életképekkel matricázták fel a Dmot motorkocsit.

A GYSEV Zrt. kezdeményezésére 1972-re készült el a 760 mm nyomtávolságú Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút a Széchenyi-kastély közelében. A kisvasutat a kezdetektől a GYSEV Zrt. üzemelteti, szezonális jelleggel: április és október között látogatható. A múzeumvasút szerelvényei Nagycenk és Fertőboz között közlekednek a 3600 méter hosszú pályán, a szolgálatot gyermekvasutasok látják el.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton 2018/19-ben az üzemeltető GYSEV Zrt. teljes felújítást végzett el, amely érintette a vasúti pályát és a mozdonyokat, kisvasúti kocsikat is. A felújítási program részeként látogatóterasz készült a fertőbozi fűtőházban, emellett a Dmot nevű motorkocsi teljes helyreállítása is megvalósult.

A 2022-es jubileumi évben különleges látványossággal szolgál a kisvasút: a tavaly forgalomba állított Dmot motorkocsi egyedi külsőt kapott, a jármű két oldalán filmszalagon jelennek meg fotók. A képek felidézik a múzeumvasút múltjának és jelenének fontos és érdekes pillanatait, így láthatóvá válik a gyermekvasutasok különleges világa – anno és most. A Dmotra rákerült a múzeumvasút jubileumi logója és a két évszám, 1972 – 2022.
fotó: Griechisch Tamás

 

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút nagyon komolyan megújult, megszépült az elmúlt években, ennek is köszönhető, hogy mára a térség egyik kiemelt turisztikai látványosságának számít. Az alapító és üzemeltető GYSEV Zrt. nevében mondhatom: büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen színvonalas múzeumvasútat működtetünk, és arra is, hogy ilyen elkötelezett, kiváló kisvasutasaink vannak, akik reményeink szerint egyszer majd a nagyvasúton is teljesítenek szolgálatot

– mondta az átadási ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

fotó: Griechisch Tamás


Az átadóünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Csorba János Nagycenk polgármestere is.

fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila elmondta: 

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy három évvel ezelőtt közel egymilliárd forintból az állomás, a teljes sínpálya és a motorvonat is megújult. Így ezzel a magas színvonalú szolgáltatással, gyermek dolgozókkal - akik itt tudják először megtapasztalni a munka világát-  üzemel a kisvasút, sok látogatót fogadva.
A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút rendkívül népszerű: tavaly megdőlt az éves látogatottsági rekord, idén pedig szintén rekordszámú látogató érkezett a kisvasútra a húsvéti szezonnyitó hétvégén. A múzeumvasúton idén 27 kisvasutas teljesít szolgálatot
fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek