Sopronban a XIX. század elejéig csak a vendéglátóüzletekben folyt inas-, majd tanoncképzés. Az ’50-es évek második felében kezdődött el a vendéglátószakmák – szakács, cukrász és pincér – képzése. Az iskola épületében 1967. szeptember 1-jén indult el a vendéglátó szakközépiskolai képzés, melyet ’75-ben vendéglátó szakmunkásképzéssel egészítettek ki.
– Valamennyi rendezvényünket az arany tanév szellemisége hatja át – tudtuk meg Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettestől. – Indításként iskolánk szervezte meg november 26-án a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny regionális elődöntőjét, ahonnan diákjaink továbbjutottak az országos döntőre. Büszkék vagyunk a szakmai megmérettetéseken elért eredményeinkre, melyek jól tükrözik képzéseink színvonalát. Csak ezen a versenyen kétszer országos harmadikak, egyszer pedig különdíjasok lettek diákjaink.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F23%2F44%2Fdsc00598-jpg_4c_x.jpg)
A jubileum alkalmából az iskola öregdiákok találkozójára készül, kiállítást rendeznek az elmúlt 50 év emlékeiből, pályázatot hirdetnek tanulóik számára. A legnagyobb attrakció az Aranykönyv kiadása lesz tavasszal, nagyszabású ünnepséget pedig az évforduló napján, 2017. szeptember 1-jén tartanak.
– Fő profilunk a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzés, de felnőttoktatással is foglalkozunk – fejezi be Voleszák Zoltán. – Több mint 500 tanuló jár hozzánk. A vendéglátó alapszakmák mellett kereskedelmi és idegenforgalmi képzéseink is vannak. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink külső helyszíneken is részt vegyenek szakmai gyakorlaton; mintegy 50 vendéglátó és kereskedelmi üzlettel állunk kapcsolatban.