50. évfordulóját ünnepli a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a Soproni Gyógyközpont Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya. A jubileumi esemény alkalmából dr. Kulcsár Dániel orvos igazgató és Farkas Andrea ápolási igazgató köszöntötte az osztály volt és jelenlegi munkatársait. A kórházi kollektíva fél évszázados kimagasló szakmai tevékenységét díszoklevéllel is elismerték.

Magyarországon 1958-ban vált hivatalos szakterületté az aneszteziológiai és intenzív terápiás tevékenység. A szakma első építőköveit 1967-ben tették le Sopronban az Aneszteziológiai Szolgálat megszervezésével. Az önálló Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt 1971-ben alapították. A kórházi infrastruktúra folyamatos fejlesztésével és bővítésével párhuzamosan a KAITO is egyre magasabb színvonalon végezte tevékenységét. Mai végleges helyét és struktúráját 1994-ben kapta meg az osztály, így vált a XXI. század elvárásainak megfelelően az intenzív betegellátás központjává – vázolta fel a történelmi út állomásait dr. Kulcsár Dániel orvos igazgató.


fotó: Griechisch Tamás

Ünnepi köszöntőjében kitért arra is, hogy az osztály folyamatos szakmai fejlődése töretlen ívet mutat, köszönhetően a nagy elődök kitartó munkájának. Ebben elévülhetetlen szerepe van dr. Kedvesi Alajos, dr. Félegyházi Árpád, dr. Szalay László, dr. Morvay Balázs, dr. Gyetvai Róbert, dr. Répássy Tamás, dr. Szabados György és dr. Shahram Charoumzadeh Dashti osztályvezető főorvosoknak, az osztály korábbi és jelenlegi orvosainak és szakdolgozóinak. Hozzátette: valamennyi egészségügyi intézményben kiemelt terület az aneszteziológia és az intenzív terápia, a munka jellegéből adódóan a szakma képviselői mindennap nagy kihívásokkal néznek szembe. Különösen igaz ez az elmúlt két évre, hiszen a COVID-pandémia nem várt feladatokat rótt az intenzív betegellátásra. Azonban ebben a megfeszített küzdelemben is kiemelkedően helytállt az osztály kollektívája, amiért köszönet illet meg valamennyi munkatársat. Az elmúlt két év nagy terheit sem tudták volna ilyen sikeresen viselni, ha nincs az az 50 év folyamatos építkezés, szakmai tudományos fejlődés, amit az elődök végeztek – hangsúlyozta dr. Kulcsár Dániel orvos igazgató.


fotó: Griechisch Tamás

Farkas Andrea ápolási igazgató ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy az osztály kimagasló ápolási tevékenységét mi sem fémjelzi jobban, minthogy az itt dolgozók számos helyi és országos elismerésben részesültek. Az elmúlt években Vadalma Erzsébet nyugalmazott osztályvezető ápoló Király Jenő-díjat, Koszonics Éva Erzsébet-díjat, Katona Jánosné osztályvezető főnővér Pro Sanitate kitüntetést, Erzsébet-díjat, valamint az Év ápolója díjat, Árki Jenőné osztályvezető főnővér pedig Király Jenő-díjat vehetett át.

A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály felszereltsége a XXI. század csúcskövetelményeinek megfelelő és a legmagasabb szintű ellátást tudja biztosítani Sopron és a régió lakosságának – mondta el a jubileumi esemény kapcsán dr. Shahram Charoumzadeh Dashti osztályvezető főorvos. Évente 8-9 ezer altatással és helyi érzéstelenítéssel járó műtéti beavatkozás sikerét támogatják, az intenzív osztályon pedig körülbelül 350 beteg mihamarabbi felépüléséhez járulnak hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepélyes köszöntőket követően a kórházi kollektíva fél évszázados kimagasló szakmai tevékenységének elismeréséül a kórház vezetősége díszoklevelet adott át dr. Shahram Charoumzadeh Dashti osztályvezető főorvosnak és az osztály jelenlévő képviselőinek.

A jeles évforduló kapcsán a Központi Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztály 2021. szeptember 18-án tartja ünnepélyes osztályértekezletét, ahova meghívást kaptak a szakmai egység egykori és jelenlegi munkatársai is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek