50 kamera figyeli a biztonságot

Évről évre csökken Sopronban a bűncselekmények száma. A javuló tendencia annak a kamerarendszernek is köszönhető, amely folyamatosan pásztázza a város közterületeit – állítják a szakemberek.

Bűncselekmények, szabálysértések elkövetőinek beazonosításában, sőt közlekedési kihágásoknál is segíti a soproni rendőrök munkáját az a köztéri kamerarendszer, mely már több éve figyeli a város utcáit, tereit. Immár 50 ilyen eszköz felvételei segítik folyamatosan a rendőröket.

– Számos alkalommal, többek között a tavaly év végi gépjárműfeltörés-sorozat felderítésében oldotta meg az azonosítást a kamerarendszer – mondta el a Soproni Témának Hatos István ezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezető helyettese. – Munkánkat a Soproni Polgárőrséggel közösen végezzük, a kameraképeket a nap 24 órájában mindig nézi valaki. Nemcsak Sopron, de környező településeken, mint Hegykőn, Fertőhomokon és Balfon telepített rendszer felvételei is megjelennek itt. Az eszközöket folyamatosan fejlesztik, a soproni közterületek java része már teljesen lefedett.

A képek zoomolhatóak, tehát ha valami gyanús, arról jó minőségű közeli felvételt is készíthetnek.

Hatos István ezredes kollégájával a köztéri kamerrarendszer felvételeit elemzi
Hatos István ezredes kollégájával a köztéri kamerrarendszer felvételeit elemzi
Fotó: Németh Péter

Hatos István hozzátette, egyéb rongálásoknál, jelzőtábla-kidöntésnél is hatásosak a kamerák az utólagos bizonyításkor. De a város közbiztonságán kívül közlekedési kihágásoknál is segítenek a felvételek, például tetten érhetik a tilosban parkolókat. A városba bevezető utakon speciális kamerák vannak felszerelve, melyek alkalmasak az autók beazonosítására, a körözött járművek kiszűrésére, sőt a sofőr arcvonásait is felismerhetővé teszik.

A kamerarendszer kiépítése minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy a városban immár évek óta csökken a bűncselekmények és szabálysértések száma és javult a közlekedési morál is.

Legnépszerűbb cikkek