| 2021. február. 12. | 2 perc olvasás

50 millió forintos támogatási alap soproni polgároknak és cégeknek

A kormányzati támogatások mellett Sopron városa egy felülről nyitott, 50 millió forintos támogatási alapot is létrehozott a helyi cégek és polgárok megsegítésére. A részletekről Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere beszélt Mozaik című műsorunkban.

A beszélgetésben elhangzott, hogy a keretösszeget magánszemélyek, vállalkozások, intézmények és civil szervezetek is igénybe vehetik. A következő kritériumoknak kell megfelelni:

Sopron város területén állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár

  • - akinek Sopron város területén a járványhelyzet negatív következményei miatt munkaviszonya megszűnt és álláskeresőnek minősül, vagy
  • - akinek fennálló munkaviszonyát a vírushelyzet negatívan befolyásolja, és
  • - akinek nincs köztartozása, vagy
  • - akinek fennálló köztartozása a veszélyhelyzet ideje alatt keletkezett és a támogatás igénylésének a célja, hogy a köztartozását rendezze.

Sopron Megyei Jogú Város területén bejegyzett székhellyel rendelkező vállalkozás, intézmény vagy civil szervezet, és

  • - amelynek nincs köztartozása, vagy
  • ​- amelynek fennálló köztartozása a veszélyhelyzet ideje alatt keletkezett és a támogatás igénylésének a célja, hogy a köztartozását rendezze.

A kérelem benyújtása elektronikus úton a [email protected] e-mail címre történhet, illetve postai úton a Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, 9400 Sopron, Fő tér 1. címre. További kérdés esetén pedig munkanapokon 8-11 óra között a 99/515-275-ös telefonszámon  kérhető tájékoztatás.

Sopron polgármestere a további támogatások kapcsán elmondta, hogy a soproni vállalkozások megsegítése érdekében még tavaly decemberben döntött úgy a városvezetés, hogy január és február hónapokra is elengedik az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díját azon helyi vállalkozások számára, amelyeket a járványhelyzet a leginkább sújt. Ezen döntéssel összhangban született meg a napokban a magyar kormány rendelete is, melynek köszönhetően minden állami és önkormányzati tulajdonba tartozó helyiségre – egészen 2021. júniusáig – kiterjesztik ezt a mentességet a vendéglátás, a szabadidős és kulturális szolgáltatások területén működő cégeknek.


fotó: Griechisch Tamás

Sopron polgármestere a stúdióbeszélgetésben beszámolt arról is, hogy pont került a Petőfi téren található mélygarázzsal kapcsolatos per ügyére is.

„Az eljárás 2006-ban indult, amelyből 2016-ban egy újabb per következett. Az egykori szocialista városvezetés kötött egy szerződést egy bankkal, amelynek eredményeként, akkor 24 év alatt 4,5 milliárd forinttért lett volna a mélygarázs Sopron tulajdonában – mondta el az előzményeket dr. Farkas Ciprián.

Az azt követő dr. Fodor Tamás által irányított városvezetés azonban méltánytalannak ítélte ezt a helyzetet, és egy perrel támadták meg a szerződést, ami után 1 milliárd forintos összegért a város tulajdonjogot szerzett a mélygarázs felett.

„A bank ezután keresetet nyújtott be a város ellen jogalap nélküli gazdagodás címén. A Kúria előtt azonban ezt a jogi eljárást a napokban megszüntették, így tehát 1,1 milliárd forintért a város tulajdonában van véglegesen a mélygarázs – jelentette ki a polgármester a város számára kedvező döntés kapcsán.

A teljes beszélgetést az alábbi linken megtekinthetik:

Legnépszerűbb cikkek