| 2021. január. 16. | 1 perc olvasás

Emléktúra a doni hősök tiszteletére!

Ismét emléktúrát szerveztek a soproni hagyományőrzők, hogy így róják le tiszteletüket a doni áttörés poklában elhunyt, hősiesen küzdő magyar katonák áldozata előtt. A szervezők szerint a télies körülmények között megtett, 35 kilométeres kihívás kiváló teljesítménypróba és méltó megemlékezés is egyben.

„A túrával a magyar hadtörténelem legszomorúbb és legvéresebb eseményéről emlékezik meg a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület. Az emlékmenet Kópházáról indult a nap folyamán pedig a Deák téren, Ágfalván és Bánfalván, a 2. világháborús emlékműveknél helyezünk el koszorút” – mondta Grubits Róbert, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke


Fotó: Fodor Regina

A túrán gyalogos és lovas hagyományőrző katonák vettek részt akik korhű felszerelésben, téli körülmények közepette teljesítették a túrát - így méltóképpen tudtak megemlékezni a zord körülmények között harcoló felmenőikről. 

„A járványhelyzet miatt idén szűk körben emlékezünk meg a doni csata hőseiről. A 35 km-es túra legfőbb üzenete: soha nem felejthetjük el azokat a hős magyar katonákat, akik a hazájukért ontották vérüket! – tette hozzá a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke

Grubits Róbert, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke
Grubits Róbert, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke
Fotó: Fodor Regina

1943 január 12-én a pokol teljes valójában megmutatkozott a planétánkon. Az orosz haderő átütő erejű támadást indított a Don-kanyarnál a 2. magyar hadsereg ellen. Hazánk katonáira egy velejéig lehetetlen küldetés várt, amelyet a körülményekhez mérten elégtelen fegyverzettel és felszereléssel kellett volna teljesíteniük. Olyan helyen, ahol a mínusz negyven fokos gyötrő, orosz tél uralkodott. A 2. magyar hadsereg körülbelül 200 ezer katonája közül 42 ezren életüket vesztették vagy eltűntek az oroszok áttörése során, 28 ezren megsebesültek és mintegy 26 ezren pedig fogságba estek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek