| 2021. augusztus. 19. | 2 perc olvasás

A Német-Magyar Nyári Akadémia diákjait köszöntötték

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület Nyári Akadémiájának diákjait és a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletét köszöntötte a városházán, a soproni önkormányzat nevében. A résztvevők a páneurópai piknik alkalmából több napot is eltöltenek a városban.

Az 1989-es év nyarának eseményei, így például a páneurópai piknik, valamint az, hogy Magyarország megnyitotta az államhatárát, jelentősen hozzájárult Európa kettéosztottságának megszűntetéséhez. 
Immár több mint ötéves hagyomány, hogy a páneurópai piknik alkalmából Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad-Adenauer-Stiftung nyári egyetemet szervez a történelmi emlékhelyek meglátogatásával. 
A nyári egyetem résztvevői Németország különböző területeiről érkeztek, őket dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntötte városháza dísztermében. - 32 éve történt a páneurópai piknik történelmi esemény. Ennek köszönhetően Sopron nemcsak a leghűségesebb város, hanem 32 éve a szabadság városa is, hiszen ekkor törték át a keletnémet állampolgárok a magyar-osztrák határt. Szoktuk mondani, hogy egy rab nép adott egy másik rab népnek szabadságot. Ez minket azzal a felelősséggel ruház fel, hogy az eseménytől távolodva, az utánunk lévő generációknak ennek a történelmi jelentőségét továbbadjuk, hogy ők is tovább tudják vinni – hangsúlyozta Sopron polgármestere. 

A német diákok látogatásuk során megismerkedhettek Sopron és környéke nevezetességeivel. Maren Schoening, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (DUJW) elnöke elmondta, mindig hatalmas öröm visszatérni Sopronba. – Ami miatt különösen fontosnak tartom, hogy ellátogassunk a városba, hogy a fiatalok megismerjék az ország történelmi helyszíneit, hagyományait; hogy a kulturális kapcsolatokat előrelendítsük - emelte ki. 

Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője fontosnak tartja, hogy a fiatal felnőtt generáció megismerkedjen a 32 évvel ezelőtt történt eseményekkel és azok jelenre gyakorolt hatásával.  - Minden évben azért jövünk Sopronba és hívunk ide fiatalokat, hogy ennek a világtörténelmi jelentőségű eseménynek a részleteit, jelentőségét a fiataloknak továbbadjuk, illetve lehetővé téve számukra azt, hogy ha ők kerülnek ebbe a helyzetbe, akkor tovább tudják vinni a jelentőségét és helyesen cselekedjenek.


A diákcsoport kedden érkezett a városba, csütörtök este részt vesz a páneurópai piknik 32. évfordulójának ünnepélyes megemlékezésén a sopronpusztai Páneurópai Piknik emlékhelyen.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek