| 2017. december. 15. | 1 perc olvasás

60 éves a Központi Bányászati Múzeum!

Születésnapját ünnepelte a Bányászati Múzeum. Dr. Faller Jenő bányamérnök, a Központi Bányászati Múzeum első igazgatója 60 évvel ezelőtt alapította meg az intézményt, mely Magyarország egyik legnagyobb műszaki múzeuma is Sopron belvárosában. A születésnaphoz kapcsolódik „ A MI 60 ÉVÜNK…” című kiállítás, melyben az érdeklődők szemelvényekben megtekinthetik a város és a bányászat kapcsolatát, valamint az Esterházy palota, és a múzeum történetét.

Dr. Faller Jenő a Központ Bányászati Múzeum alapítójának az unokája elmondta, hogy egy közel 300 éves bányamérnök dinasztia leszármazottja és 1957-ben kisgyermekként a megnyitón is részt vett, de nem gondolta volna azt, hogy felnőtt fejjel most ugyanott fog ünnepi beszédet mondani évtizedekkel később. Megköszönte Sopron Városának és a bányászoknak azt a támogatást,  összefogást, melyet a jelenlegi fenntartáshoz megkapnak.

Beszédében a múzeum kialakításáról és modernkori történetéről is beszélt.

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Fodor Tamás beszédében elmondta, hogy a Központi Bányászati Múzeum kötődik a városhoz, értékmentést végez.

Magyarország első bányája Brennbergbányán nyílt meg, mely befolyással volt Sopron városának az életére. A selemcbányai egyetem Sopronba  költözésével, a városban is elindult akkor a bányászmérnöki képzés. Az itteni kiállítás áttekintést ad a bányászat történelméről, technikájáról, mely segítségével megérthetjük a bányászatot. Az anyag, nemcsak a technikáról szól, hanem a hozzá kapcsolódó képzőművészetről . A múzeum, már csak azért is, mert a belváros szívében található, összenőtt a várossal, a benne található szellemi, tárgyi és kulturális tartalommal együtt. Cél, hogy a Bányászati Múzeum hozzátartozzék a kialakítandó múzeumi negyedhez. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a múzeum jelenlegi fenntartásához is hozzájárul.

fotó: Griechisch Tamás

A megnyitó beszédek után az udvaron, Faller Jenő szobrának a megkoszorúzására került sor.

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek