| 2021. március. 13. | 1 perc olvasás

Sopronban mentett életet a szén-monoxid-érzékelő

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy soproni társasház egyik lakásában, megelőzve az ott lakó sérülését.

Háromlakásos ház földszinti lakásában jelzett be a szén-monoxid-érzékelő csütörtök éjjel a Balfi utcában. A helyszínen végzett mérések igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért az ott üzemelő gázkonvektort a gázszolgáltató szakemberek kizárták a szolgáltatásból. Az eset során személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.
  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.

Borítókép forrása:SopronMédia archívum

Legnépszerűbb cikkek