| 2020. május. 22. | 2 perc olvasás

Nem volt tűz a Soproni Parkerdőben – tévesen riasztották a katasztrófavédelmet

Több riasztás is befutott az utóbbi időszakban a tűzoltósághoz, amelyek szerint tűz keletkezett a Soproni Parkerdőben található, darált faanyagot tömörítő kupacokban. Ezek azonban tévesnek bizonyultak. A további kellemetlenségek elkerülése érdekében a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei megnyugtatnak mindenkit: a kupacok szakemberek által végzett, szükséges munkafolyamat eredményei és azok állapotát folyamatosan felügyelik.

Folyamatosan végzik az aprítékolást a szakemberek a Soproni Parkerdőben. Ez a munka szükséges most, a tavaszi időszakban, ugyanis a szúkárok miatt kitermelt lucfenyvesekből sok olyan faanyag keletkezett, amely máshogy nem hasznosítható.

- Főleg lombkoronarészekről beszélünk, amelyekben még kifejlődhetnének a károsító bogarak – hívta fel erre a figyelmet Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke. - Azzal, hogy ezeket az anyagokat leaprítjuk és ilyen formában tároljuk, a bogaraknak a szaporodását jelentősen tudjuk korlátozni – fűzte hozzá.

A faanyagból aprítékot készítő nagy teljesítményű erőgépek nagy hanggal és porral dolgoznak – ebben azonban nincs semmi rendkívüli. - Ez ennek a technológiai folyamatnak a sajátos velejárója, amely ebben a nagy szárazságban különösen hangsúlyos – világított rá a főmérnök. - Sajnos ezzel nem tudunk mit csinálni, ez egy „szükséges rossz”. Azonban nagyobb kárt okoznánk az erdőnek azzal, ha nem dolgoznánk fel és nem szállítanánk el az érintett faanyagot, ugyanis ez fészkeket biztosítana a szúféléknek a további túlszaporodásra – részletezte.

Fotóinkon is látszik, hogy az aprítékkupacokból gőz szabadul fel, amelyet a gyanútlan túrázó füstnek nézhet – ráadásul, a korhadó anyag fekete színű is lehet. Ezzel kapcsolatban több téves riasztás is érkezett a tűzoltósághoz. A TAEG Zrt. szakemberei azonban megnyugtatnak mindenkit: a folyamat megtévesztő lehet, de semmi köze a tűzhöz. - Szeretnék biztosítani arról minden erdőjárót, hogy ezeket a kupacokat tudatosan helyeztük el és folyamatosan elszállítjuk azokat – hangsúlyozta Folcz Ádám. - Ezek a kupacok a kiszáradásuk során a párolgástól gőzölhetnek, illetve porolhatnak is, amely a tűz látszatát keltheti. Azonban annak nagyon kicsi az esélye, hogy ezek a halmok öngyulladás során lángra kapjanak – részletezte.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei a Sopront körülölelő erdők biztonsága érdekében folyamatosan figyelik a kupacok állapotát – amennyiben gyanús dolgot észlelnek ezekkel kapcsolatban, természetesen azonnal intézkednek. A szakemberek arra is kérik a túrázókat, hogy a kitermelt faanyagok környezetében a fokozott gyulladásveszély miatt semmiképpen sem dobjanak el cigarettacsikkeket.

Legnépszerűbb cikkek