| 2018. június. 20. | 1 perc olvasás

66 fogvatartott szerzett szakmát a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben

Ötféle szakmát tanulhatnak a fogvatartottak a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. Összesen 66 fogvatartott végezte el a kétéves képzéseket. Az okleveleket ünnepélyes tanévzáró keretében vehették át a tanulók. A legnépszerűbb a szakács szakma, de több hiányszakmára is túljelentkezés van a börtönben. A Soproni Szakképzési Centrummal együttműködve az elméleti és a gyakorlati képesítést is a büntetés végrehajtási intézet falain belül végezhetik a rabok.

Soczó László büntetés-végrehajtási ezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka köszöntötte a szerdai tanévzárón megjelent fogvatartottakat. Mint mondta: feladatuk és küldetésük, hogy az intézetben töltött évek hasznosan teljenek az elítéltek számára.


fotó: Griechisch Tamás

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön három évvel ezelőtt indította el a szakképzési programját. Akkor még két szakmát tanulhattak a fogvatartottak. Idén öt, főként hiányszakmában szerezték meg oklevelüket azok, akik a két éves képzést sikerrel végezték el.  A képzésekhez szükséges feltételeket a Soproni Szakképzési Centrum biztosítja az intézetnek.

Bokor Ákos, a Soproni Szakképzési Centrum Vas – és Villamosipari Szakképző Iskola igazgatója elmondta: meg kellett találni azokat a cégeket, akik a gyakorlati képzést biztosítják. Ők létrehoztak egy gyakorlati képzőhelyet az intézetben, amit a kamara elfogadott. A humán erőforrás is fontos volt a képzés biztosításához. Olyan oktatókat kellett találni, akik ezt a speciális környezetet jól viselik és megtalálják a hangot a fogvatartottakkal valamint képesek átadni számukra olyan hasznos tudást, amivel majd vissza tudnak illeszkedni a társadalomba.


fotó: Griechisch Tamás

Az intézetben zajló OKJ-s szakképzések szeptemberben folytatódnak. A Szakképzési Centrummal folytatott együttműködésnek köszönhetően újabb két szakmával bővül a börtön falain belül tanulható képzések köre.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek