| 2020. június. 16. | 1 perc olvasás

Hatalmas hüllők bukkantak fel Sopronban? – aggodalomra nincs ok!

Méretes hüllőről készült felvétel járta be az egyik közösségi oldal soproni állatbarátokat tömörítő csoportjait. Szerkesztőségünk több másik forrásból is kapott ugyanolyan hüllőt megörökítő fotót. Aggodalomra azonban nincs ok: a képeket termetesebb erdei siklók láthatóak, amelyek teljesen ártalmatlanok az emberre és az egyéb nagyobb gerincesekre.

Dr. Winkler Dániel, a Soproni Egyetem egyetemi docense kiemelte: a szerkesztőségünkhöz juttatott fotókon is könnyen felismerhetőek az erdei sikló legfontosabb külső jegyei. - A Magyarországon a kígyók két családja van jelen: a viperafélék és a siklófélék – emelte ki. - Az erdei sikló természetesen ez utóbbiak sorát gyarapítja. Ez egy sokszor meglehetősen nagyra növő állat, teljes testhossza akár a másfél métert is elérheti, sőt, akár két méteres példányaival is lehet találkozni. A hátoldalának színe barnás, sokszor olívzöld árnylatú és apró, fehér szegések találhatóak a pikkelyein – fejtette ki.

Az erdei sikló hazánkban domb és hegyvidékeken fordul elő – kedveli a ritkás, ligetes tölgyeseket, erdőszéleket, de előfordulhat kertekben, szőlőkben. Így egyértelmű, hogy Sopron környékén is találkozhatunk a kisebb gerincesekkel táplálkozó hüllővel. Azonban bárhol, bármekkora példánnyal találkozunk, egy dolgot mindenképpen tartsunk szem előtt: egyértelműen nem jelent veszélyt az emberre.

- Az erdei sikló teljesen ártalmatlan, nincsenek méregfogai, mint a viperáknak – világított rá a szakértő. - Apró fogak ugyan ülnek az állkapcsán, viszont ezek a táplálék megragadásához és lenyeléséhez szükségesek a számára. Tehát ezeket véletlenül sem arra használja a hüllő, hogy megtámadja a közelében lévő embereket. Ha velünk találkozik az erdei sikló, általában megdermed, vagy igyekszik elinalni a sűrű aljnövényzetben. Ritkán viszont támadhat, például akkor előfordulhat harapás, ha megfogjuk őket – hívta fel erre a figyelmet.

Az erdei siklót azért sem szabad bántani, ugyanis hazánkban minden hüllő védett. Az erdei sikló természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Ha a hüllő emberi környezetbe kerül, azt az illetékes nemzeti park távolíthatja el onnét. Dr. Winkler Dánieltől azt is megtudtuk: viperától Sopron környékén viperától nem kell félni, ugyanis a mérges hüllő errefelé nem fordul elő.

Borítókép forrása: Dr. Winkler Dániel

Legnépszerűbb cikkek