| 2019. január. 22. | 1 perc olvasás

A magyar kultúra napja Sopronban

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A városi ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a Deák téri Kölcsey-szobornál tartották, ahol a Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetett Kovács György szobrászművész-restaurátor mondott beszédet.

Az ünnepségen a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanulói színvonalas műsorral készültek a jeles alkalomra. A megemlékezésen részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester is. Ünnepi gondolatait a 2018-ban Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetett Kovács György szobrászművész-restaurátor osztotta meg hallgatóságával.

 - Gondolkodjunk el egy kicsit azon, hogy mi is az a kultúra? Szerintem a kultúra nem csak fennkölt eszmék gyűjteménye némi történelemmel fűszerezve, hanem mindaz, ami emberi életünket minőségivé teheti és amibe beletartozik a gasztronómiától kezdve, mérnökeink, művészeink teljesítménye egyaránt - mondta a kitüntetett.

A magyar kultúra napi ünnepséget a Kölcsey-szobor megkoszorúzása zárta, ahol a város részéről Dr. Fodor Tamás polgármester és Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok helyezte el az emlékezés koszorúját. Koszorúztak még soproni kulturális intézmények, szervezetek képviselői is. Az eseményen megemékeztek Dávid Ferenc Pro Urbe Sopron díjas művészettörténészről is, aki életének 79. évében hétfőn hunyt el.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek