| 2020. július. 18. | 1 perc olvasás

70 éve érettségiztek, most újra találkoztak Sopronban

1950-ben érettségiztek a Soproni Állami Közgazdasági Leánygimnáziumban annak az osztálynak a tagjai, akik szombaton újra találkoztak egy közös ebédre és múltidéző beszélgetésre.

Egy 70. érettségi találkozó igazán ritka eseménynek számít, most szombaton egy ilyen jeles jubileumnak a megünneplésére gyűltek össze a hajdani osztálytársak egy soproni étteremben.

Az ünneplő osztály 1950-ben végzett a Soproni Állami Közgazdasági Leánygimnáziumban, mely korábban Az Isteni Megváltó Leányai kereskedelmi, ipari középiskolájaként működött a városban.

- 22-en voltunk az osztályban, sajnos ma már 13 osztálytársunk nem lehet közöttünk. A többiekkel azonban, pár kivételtől eltekintve, akikről nem tudunk semmit, a mai napig tartjuk a kapcsolatot - idézte fel az érettségi találkozón Mészáros Olga szervező. – Nagyon összetartó osztály voltunk, és szigorú feltételeknek kellett megfelelnünk, hiszen mindenből érettségi vizsgát tettünk. Egy zárdai iskola egészen más volt, és a helyzetet tovább nehezítette, hogy az államosításkor le kellett adnunk minden könyvünket, amiből addig tanultunk - tette hozzá.

Mészáros Olga
Mészáros Olga
fotó: Griechisch Tamás

-Feleségem, Keglovich Éva két éve hunyt el, korábban ő szervezte az érettségi találkozókat – idézte fel Giefing József, aki néhai neje nevében vett részt a szombati összejövetelen.  - 1946-ban ismerkedtünk meg, én a Fáy András kereskedelmi iskolába jártam annak idején. Mindig találkoztunk iskolába menet, Éva nagyon helyes, copfos kislány volt. Miután bevonultam megszakadt a kapcsolat, de aztán visszajöttem és újból találkoztunk, meg is történt az eljegyzés majd az esküvő, 66 évet éltünk együtt...-részletezte.

Az érettségi találkozón köszöntőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki gratulált a nem mindennapi évfordulóhoz és jó egészséget kívánt a résztvevőknek családjuk, unokáik és dédunokáik körében.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek