| 2021. október. 7. | 2 perc olvasás

72 óra kompromisszum nélkül - önkéntes ifjúsági akció indul Sopronban is

Ünnepélyesen megnyitották a tizennegyedik 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű, önkéntes ifjúsági akciót a fővárosban. Sopronban idén mintegy 150 diák 7 helyszínen dolgozik majd (festés, faültetés, erdőtelepítés, gereblyézés, szemétszedés, parkrendezés). A soproni programot szombaton nyitják meg. A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház rendezésében és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló akció keretében október 7. és 10. között országszerte és a határon túl is több ezer fiatal fogja megmutatni, hogy önkénteskedni jó, hiszen többé válunk általa. „Ne félj, mert veled vagyok!” – szól az akció mottója, ami arra utal, hogy mindig számíthatunk egymásra.

A fiatalok lelkesedése töretlen, évről évre egyre többen jelentkeznek, hogy ezt a hétvégéjüket az önkéntes segítségnyújtásra szánják. Idén az egész országból közel 8000 fiatal regisztrált körülbelül 200 projekttel. A program nem titkolt célja az, hogy lehetőséget teremtsen az egyházhoz lazábban vagy egyáltalán nem kötődő fiatalok számára is, hogy megtapasztalhassák az önkéntesség örömét. Idén az Önkéntesség Évéhez is kapcsolódott a kezdeményezés. 

A rendezvény mottója: „Ne félj, mert veled vagyok!”

Sok bezártság, elszigetelődés áll mögöttünk, de most itt a lehetőség, hogy nyissunk egymás felé, tegyünk egymásért, és vigyünk magunkkal valamit a későbbiekre is ebből a hétvégéből - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció célja az önkénteskedés népszerűsítése a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok körében. A háromnapos önkéntes ifjúsági programot rendszeresen megrendezik Európa több országában is. Idén Ausztria, Csehország és Horvátország is bekapcsolódott az akcióba.

Az önkéntesek regisztrálhattak saját csapattal, saját projekttel, de választhattak a jelentkezők meglepetésprojektet is. A fiatalok többek között olyan feladatokat fognak végezni, mint például tölgyerdő telepítése, kertrendezés, parkszépítés, templomkert rendezése, szemétszedés, lombgyűjtés, virágültetés. Sokan vállaltak szociális projekteket is, például közösségi programokat, ebédosztást, beszélgetéseket mozgássérültekkel, rászorulókkal. Az önkéntes munkát iskolai közösségi szolgálatként is végezhetik a középiskolások, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok nem ezért, hanem csupán önmagában a segítségnyújtás öröméért jelentkeznek az akcióra.

„Önzetlenül segíteni, rászánni az időnket arra, hogy idősekkel beszélgessünk, nehéz helyzetű gyerekekkel játsszunk, kerítést fessünk vagy egy játszóteret rakjunk rendbe, elsőre talán nem hangzik nagy bulinak. De amikor ott vagy a barátaiddal, és látod, hogy attól, amit együtt tesztek, valakinek jobb napja lesz vagy valami megszépül, az egy olyan élmény, amit az ember sokáig magával visz, ő maga is feltöltődik tőle” – nyilatkozta Szabó Tibor, a 72 óra kompromisszum nélkül főkoordinátora.

A szervezők fotópályázatot is hirdettek az fiataloknak: az akció alatt várják a résztvevők #72ora és #72orafotó hashtaggel megjelölt fotóit a közösségi oldalukon. A beküldők között 72 órás ajándéktárgyakat fognak kisorsolni, a zsűri által legjobbnak ítélt képek beküldői pedig értékes nyereményekben fognak részesülni.

Legnépszerűbb cikkek