| 2021. október. 9. | 2 perc olvasás

72 óra kompromisszum nélkül – összefogtak a soproniak

A "72 óra kompromisszum nélkül" eseménysorozat soproni programjához idén összesen 200-an csatlakoztak. A szervező, Barcza Attila országgyűlési képviselő kiemelte: 2021-ben 14. alkalommal hirdették meg az eseményt. A hétvége során avart gyűjtöttek, szemetet szedtek és erdőt is telepítettek a lelkes önkéntesek.

Sopronban idén 140 önkéntes csatlakozott a szombati programhoz
Sopronban idén 140 önkéntes csatlakozott a szombati programhoz
fotó: Griechisch Tamás

A Deák téren gyülekeztek az önkéntesek szombaton reggel. Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium diákjai mellett más intézményekből is érkeztek fiatalok. 


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila országgyűlési képviselő mint szervező a SopronMédia kérdésére elmondta, nagyra értékeli, hogy fiatalok és felnőttek együtt tesznek a városért, akik a szabadidejükben végeznek közösségi munkát. Az eseménynek azon felül, hogy Sopron szebb és még élhetőbb lesz, kiváló közösségépítő ereje is van.


fotó: Griechisch Tamás

A szép számban megjelent fiatalok több kisebb csoportot alkottak, majd a Sopron Holding Zrt. munkatársainak közreműködésével, a város több pontján kezdték el a munkálatokat, amelyben a szemétszedés és avargyűjtés mellett hídfestés is szerepelt.


fotó: Griechisch Tamás

A Várhely-kilátó környékén erdőt telepítettek az önkéntesek, és egy eredi pihenőhely helyreállítását is elvégezték. A Jereván lakótelepen fát ültettek és az eldobott szemetet szedték össze.

Tóth Éva, a településrészi önkormányzat elnöke kérdésünkre az önkéntesek munkájának fontosságát emelte ki. Hozzátette: első alkalommal a Jereván településrészről indulhatott el a 72 óra kompromisszum nélkül rendezvény, és az akció azóta is központi szerepet tölt be a lakótelep életében. Idén az önkéntes munka részét képezte, hogy facsemetéket ültettek el, amellyel még zöldebbé válhat a város, ezen belül a Jerevánon élők környezete.  Tóth Éva kiemelte, hogy az önkéntesek példamutatása mások számára is követendő példa lehet, így a helyben élők a jövőben jobban vigyáznak majd azokra értétekre, amelyeket együtt sikerült megteremteni. A részönkormányzat elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik komoly munkát végeznek azért, hogy a környezetük mindenki számára élhető maradjon.


fotó: Griechisch Tamás

A hétvége során soproniak, helybéli családok is aktív részesei voltak a programnak. Pénteken már elkezdték a munkát a fiatalok, akik egy plébánián lomtalanítottak, és egy szociális intézmény kerítését festették le.

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelynek alapjait a három történelmi keresztény egyház fektette le. Az esemény Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért és környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat, melyben intézmények, játszóterek felújításán dolgoznak, de célkeresztben van - többek között - a parkok és erdők takarítása, a szociális segítségnyújtás, valamint kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek