| 2019. augusztus. 25. | 3 perc olvasás

725-en pattantak kerékpárra Harkán

725-en pattantak kerékpárra vasárnap Harkán a 16. Liszt Ferenc Kerékpártúra keretében. A résztvevők a 25 kilométeres útvonal során meglátogatták Sopronnyéket és Doborjánt is, ahol meglátogatták a legendás zeneszerző szülőházát, akiről koszorúzással is megemlékeztek. A közösségépítő eseményre a rendőrség is várta a kerékpárosokat.

Nagyon sokan már jóval a 16. Liszt Ferenc Kerékpártúra rajtja előtt megvizsgáltatták kerékpárjukat a szervizkocsinál. Mindez igazolja a szervezők tapasztalatát: Sopron és környéke kerékpáros közössége aktív, igényes és barátkozó. – Az, hogy sokadszorra is ilyen népszerűségnek örvend ez a program egyértelműen annak a jele, hogy az emberek magukénak érzik – emelte ki Szücs-Szabó Máté, a Bringázz Sopron Egyesület alapító elnöke. – Mi társszervezőként jöttünk ide, a szervízkocsinál segítjük a résztvevőket, ami egy önkéntes közösségi dolog. A városban szervezett bringás programokat áthatja ez a szellemiség, úgyhogy elmondható, hogy nagyon jó kerékpáros közösség van a városban – indokolta meg.

Sokan főként azért döntöttek úgy, hogy kerékpárra pattannak vasárnap, mert így egy kiváló csapattal együtt tudnak aktívan kikapcsolódni, sportolni. – Szép tájakat látunk és bizonyos állomásokon pedig zenével, hűsítővel is fogadnak minket. Ez nagyon jól hangzik, főleg, hogy ismerősökkel közösen élhetem át mindezt – fejtette ki Tóth István, aki hozzáfűzte: van olyan jó cimborája, akivel évente csak egyszer, ezen program során találkozik.

- Már szinte hagyomány a családban, hogy részt veszünk ezen a túrán – mondta Kádár Ilona. – Nagyon szeretünk kerékpározni és örülünk, hogy van egy ilyen közösségi esemény Sopronban és környékén. A kerékpártúrán 725-en álltak rajthoz – a résztvevők között akadt amerikai és bolíviai állampolgár is.

A rendezvényt a történelem ihlette: Liszt Ferenc idős korában ugyanis valóban megtette ezt az utat a környéken, amikor hazalátogatott Sopronból a szülőfalujába - igaz ő lovaskocsival. A kerékpártúra résztvevőinek 25 kilométeres távon kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. – A kiindulási pontunk Harka volt, innét átkerekeztünk az egykori Sopronnyékbe, ahol felfrissülhettünk fúvószene kíséretében – kezdte részletezni az utat Papp Attila szervező. – Aztán továbbmentünk Doborjánba, ahol a résztvevők ingyenesen megtekinthették Liszt Ferenc szülőházát, és koszorúztunk is, galambröptetés mellett. Aztán mindenki, a saját tempójában visszaérkezett Harkára, ahol pörkölttel várták a megfáradt kalandorokat – részletezte.

A túra része a Kerékpárral 7 határon át programsorozatnak, amelynek keretében a kerékpárosok meglátogatják az egykori Magyarország területeit.

A rendezvényre a rendőrség is ellátogatott. Közösségi szolgálatos diákokkal közösen tájékoztatták az érdeklődőket a BikeSafe rendszerről és aki akart, az regisztrálhatott is. – Azoknak, akik felkerestek minket, nyilvántartásba vettük a személyi adatait, a kerékpárjuk legfontosabb tulajdonságait és adunk nekik egy speciális sorszámot, amelyet rendőrségi nyilvántartási rendszerben rögzítünk – tudtuk meg Kovács László rendőr alezredestől, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadójától. – Ennek célja, hogy ha a kerékpár úgymond gazdát cserélne, tehát ellopják, a tulajdonosának legyen esélye arra, hogy visszakerüljön hozzá, mivel alkatrészeiben azonosíthatóvá tesszük a kétkerekűt. Ez a rendszer ingyenes – emelte ki.

A kerékpárosok minimális összegért cserébe otthon, önállóan is regisztrálhatják a kerékpárjaikat a www.bikesafe.hu regisztrációs oldalon. A rendőrség sátrában a Házhoz megyünk prevenciós vagyonvédelem program keretében az otthonok biztonságát növelő eszközöket is bemutattak, illetve tájékoztatták a lakosságot a 112-es segélyhívó felelősségteljes, helyes használatáról is. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek