| 2021. október. 20. | 1 perc olvasás

740 méter hosszú tehervonat indult Sopronból Budapestre

A GYSEV Cargo által kísérleti jelleggel szervezett TEN-T vonat az első 740 méter hosszú szerelvény, amely Sopron és Budapest között közlekedik. A vonat a soproni rendezőpályaudvarról indult, az esemény résztvevői két személykocsiban utazhattak a vonaton. A CORCAP-projekt célja a TEN-T korridorok regionális fejlesztési és logisztikai célú kihasználása a közlekedésben érintett felek jobb együttműködésével, így biztosítva az árufuvarozás hatékonyságának növelését Közép-Európában.

A vasúti árufuvarozás versenyképességét javítja, ha az átlagosnál hosszabb szerelvények közlekednek majd Magyarországon és a kontinensen. A magyar szakemberek ezért egy próbavonatot indítottak el Sopron és Budapest-Kelenföld között. A vonat hossza teljes mértékben kihasználja az európai TEN-T árufuvarozási törzshálózat jövőbeni szabványát.

Bár a kísérleti vonat a CORCAP-projekt keretében szervezett egyszeri esemény, az ebből leszűrt tapasztalatokat az érintett felek felhasználhatják majd további elemzés céljából, többek között a magyar kezdeményezésű BOROSTYÁN árufuvarozási folyosó elemzésére. Cél a fő árufuvarozási útvonalakon jobb feltételek nyújtása a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében. A Sopron – Budapest vasútvonal a BOROSTYÁN, a Kelet/Kelet-Mediterrán és a Rajna-Duna árufuvarozási korridorokhoz tartozik, amely azt mutatja, hogy jelentős szerepet játszik a nemzetközi vasúti szállításban.

A CORCAP-projektben a GYSEV egyike a tíz projektpartnernek, akik Németországból, a Cseh Köztársaságból, Szlovákiából és Magyarországról csatlakoztak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek