| 2023. október. 14. | 1 perc olvasás

75 éves a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Hangversennyel ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar. A koncerten magyar szerzők kórusművei csendültek fel. A jubileum alkalmából az énekkar polgármesteri elismerő oklevélben részesült, melyet dr. Farkas Ciprián nyújtott át Makkos Ágnes karnagynak.

Az eseményen dr. Farkas Ciprián köszöntötte a résztvevőket. Sopron polgármestere hangsúlyozta: a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar Sopron kulturális kincse, hiszen az elmúlt évtizedekben a zenei hagyományok ápolására és megismertetésére is kiemelt figyelmet fordított. 

fotó: Griechisch Tamás

Az énekkar magas szintű kulturális és művészeti tevékenysége elismeréseként polgármesteri elismerő oklevélben részesült.

fotó: Griechisch Tamás
A mai koncerten többek között Bárdos Lajos, Kocsár Miklós, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Szokolay Sándor kórusművei is felcsendültek. A hangverseny repertoárjában egyházi énekek, népdalfeldolgozások és megzenésített versek is szerepelnek

– tudtuk meg az énekkar karnagyától, Makkos Ágnestől.      

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok is részt vett.       

fotó: Griechisch Tamás

A Pro Urbe -díjas Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar 1948-ban alakult, kizárólag pedagógusok voltak a tagjai. Az eltelt évek során más hivatású énekeseket is szívesen fogadott a kórus. Elsősorban a magyar kórusirodalom népszerűsítését és megismertetését tűzték ki célul. Szívesen énekelnek egyházi műveket, népdalfeldolgozásokat. A kórus évente több alkalommal szerepel nemzetközi fesztiválokon és ad önálló hangversenyt. Az énekkar alapító karnagya Kovács Sándor, jelenlegi karnagya pedig Makkos Ágnes, aki 2022-ben Fasang Árpád-díjat kapott a Pedagógus Kórusok Országos Tanácsától.

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek