| 2020. november. 2. | 1 perc olvasás

Jelzett a szén-monoxid érzékelő Sopronban!

Vasárnap este Sopronban az Ötvös utca egyik társasházi lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő.

Két helyen is jelzett a szén-monoxid-érzékelő Győr-Moson-Sopron megyében vasárnap.

Délután Mosonmagyaróváron a beteghez érkező mentősök szén-monoxid-érzékelője jelzett a Gárdonyi Géza utca egyik lakásában. A tűzoltók, majd a gázszolgálatátó mérései is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a lakásban, ezért a szolgáltató lezárta a gázkészüléket és előírta annak felülvizsgálatát.

Vasárnap este Sopronban az Ötvös utca egyik társasházi lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő.  Az ingatlanban cserépkályha szolgálta a fűtést, és mivel gyűjtőkéményre volt kötve, így a tűzoltók a szomszédos lakásokban is méréseket végeztek és több helyen is, alacsony koncentrációban, de kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Mindhárom lakásban felhívták a figyelmet, a gyakori szellőztetésre, és hogy ne használják a kályhákat, amíg a kéményt felül nem vizsgáltatták. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.
  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása valamint a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek