76 évvel ezelőtt közel 100 tonna bombát dobtak városunkra

76 éve, 1944. december 6-án sújtotta Sopront az első, hatalmas ember és anyagi áldozatokat követelő bombatámadás. Szent Miklós napján közel 100 tonna bombát dobtak városunkra.

Az amerikai bombázások nagyon sokáig elkerülték az akkor 42 ezer lakosú Sopront – ezek a gépek kezdetben csak átrepültek a városon, célpontjuk Bécs volt. A légiriadók azonban folyamatosak voltak. Hivatalos feljegyzések szerint 103 eseménytelen riasztásról beszélhetünk. 


Forrás: internet

Az eseménytelen légiriadók láncolata december 6-án, szerdán tört meg. A szövetséges erők repülőgépei 95 tonna bombát dobtak Sopron városára – az elsődleges célok között szerepelt a vasútállomás, illetve néhány ipari létesítmény – a pusztítás azonban a békés iskola- és üdülőváros többi részét sem kímélte. Sopron épületeinek zöme elpusztult, a halottak számát pedig mindmáig csak megbecsülni lehet. A támadás egyes feljegyzések szerint mintegy 310 életet követelt, míg mások azt vallják: ez később az elhunyt sérültek miatt jelentősen megnövekedett...
 

A szövetségesek légi felvételen fehér vonalak jelzik az elsődleges célpontokat
A szövetségesek légi felvételen fehér vonalak jelzik az elsődleges célpontokat

Az első támadás „csupán” előszele volt egy egészen 1945. március 26-ig húzódó folyamatnak, amely több súlyos légitámadást hozott magával.

Legnépszerűbb cikkek