| 2019. május. 11. | 1 perc olvasás

8 kilométeres túra az ezeréves határon

Remek a társaság, gyönyörű a táj és a hazánk múltjának dicső emlékeit is szemügyre vehetik - ezt emelte ki a 16. fraknói gyalogtúra körülbelül 300 résztvevője. Volt, aki már tizedszer vett részt a kiránduláson, amely sokkal több egyszerű természetjárásnál.

- Utunk során képletesen összekötöttük szülőföldünk Ausztriába szakadt részeit a magyar területekkel, hiszen 8 kilométeres túránk során végigmentünk az ezeréves határon - emelte ki az eseményt szervező Perkovátz-ház Baráti Köre elnöke, Perkovátz Tamás. - Valamint ennek a szakrális, lelki töltetét is megkaphattuk, hiszen ahhoz a Szent Rozália-kápolnához mentünk el, ahová eleink már az 1700-as évek óta rendszeresen elzarándokoltak, hogy a ragályos betegségek elleni védőszenthez imádkozhassanak. A programnak van még egy apropója: a madarak és fák napját az 1900-as évek eleje óta hazánkban is megünneplik, ezért a hagyományos túra célja az is, hogy a jeles naphoz kapcsolódva a kirándulók megismerjék Sopron környékének feledheteten állat- és növényvilágát - fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen van, aki már tizedszer vesz részt. - Ez a túra a soproniaknak és a vendégeinknek egyaránt fontos - emelte ki Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki a túra végpontján, Brennbergbányán üdvözölte a résztvevőket - Ennek a túrának a mottója az, hogy "ismerjük meg hazánkat, és a szülőföldünket". És a kirándulók valóban alaposan megismerhetik általa a környékünk fontos színtereit, hiszen a túra egészen Sopron vármegye Ausztriához csatolt részéből indul és itt, a festői Brennbergbányán ér véget. Sopron Önkormányzata szívesen támogatja ezt a kezdeményezést, ugyanis átfogó képet ad városunk és környéke dicső történelméről, miközben kiváló közösségépítő hatása is van, már csak a túra kihívásértéke és időtartama miatt. Ez utóbbiak által pedig rendkívül sokat tesz a résztvevők egészségéért - fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A 16. alkalommal megrendezett fraknói gyalogtúra regisztrált résztvevőinek száma körülbelül 300-ra rúgott. A túrán részt vett Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek