| 2021. október. 8. | 1 perc olvasás

Sopronban mentett életet a szén-monoxid-érzékelő!

A város hivatásos tűzoltóit csütörtökön éjszaka riasztották a Sövény köz egyik lakásához, ahol egy szén-monoxid-érzékelő jelzett. A lakást cserépkályhával fűtötték, a kályha fugáiból füst szivárgott. A tűzoltók felhívták a lakó figyelmét a fűtőeszköz és a kémény felülvizsgálatára, valamint a levegő-utánpótlás biztosítására is. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A katasztrófavédelem időről időre felhívja a figyelmet arra, hogy saját biztonságunk érdekében lehetőleg még a fűtési szezon előtt nézessük át a kazánt, a kályhát, valamint a berendezéshez csatlakoztatott kéményünket. Ez az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy a szilárd tüzelésű fűtőberendezésünk működő-képessége is változhat az évek során.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen vagy a tüzelő-berendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegőellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről! Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!
  • A szellőztetés mellett a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt. Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot! 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Borítókép; illusztráció  

Legnépszerűbb cikkek