Ma van a védőnők napja

  2021. június 13. - www.sopronmedia.hu (MTI/ Barcza Attila Facebook oldala)

Június 13-a a védőnők napja. A Védőnői Szolgálat, amely egyedülálló a világon, idén 106 éves. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője közösségi oldalán köszönte meg a védőnők áldozatos munkáját.

Videóban köszönte meg Nyitrai Zsolt és Kásler Miklós a védőnők munkáját vasárnap, a védőnők napján.

Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: mintegy ötezer védőnő teljesít szolgálatot Magyarországon. Köszönettel tartozunk nekik, különösen most, hiszen a koronavírus-járvány idején ott dolgoztak az oltópontokon, és ők szervezték a 16-18 éves korosztály oltását is - mondta.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a védőnők szerepe és tevékenysége szép magyar tradíció, "a segítőkészség, együttérzés és a szakmai felkészültség magas színvonala kiemeli az egészségügy dolgozóinak ezen rétegét."

"Ahogy önök megtettek mindent a magyar gyermekekért és családokért, a magyar kormány is megtesz önökért mindent" - hangsúlyozta a miniszter.

A videóban Lőrinczi Orsolya területi védőnő arról beszélt, hogy a védőnői foglalkozás 106 éves, hungarikumként megbecsült hivatás. A szakma az egészségügyi bértáblába is bekerült, így négylépcsős bérrendezési folyamat indult el - emelte ki. A védőnők nemcsak a várandósokat és a gyermekeket, hanem az egész családot segítik - mondta, hozzáfűzve: ez a munka csak elhivatottsággal végezhető.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője bejegyzésében kiemelte, hogy az idén 106 éves védőnői hálózat egyedülálló a világon, és 2015 óta hungarikum. Megköszönte a védőnők áldozatos munkáját, akik minden nap segítik a családokat a gyermekvárás időszakában és azután is. A kormány is elismeri ezt a hivatást, ezért a védőnők bére több lépcsőben folyamatosan nő – tette hozzá.

A Magyar Védőnői Szolgálatot 106 évvel ezelőtt hozták létre Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével, Heim Pál gyermekgyógyász kezdeményezésére. A Hungarikum Bizottság 2015-ben, a szolgálat centenáriumán nyilvánította hungarikumnak. Az indoklás szerint a védőnői hivatás gyakorlói olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak hazánkban, amely egyedülálló Európában. Összehasonlítások alapján Európa más országaiban a magyarországihoz képest kevésbé összehangolt az édesanya és gyermek egészségügyi ellátása. 

Borítókép; hungarikum.hu

Kérem, várjon... Kérem, várjon...