| 2021. augusztus. 20. | 2 perc olvasás

Szent István-napi ünnepséget tartottak Sopronban

Az államalapításra és államalapító Szent István királyunkra emlékeztek pénteken délelőtt Sopronban. A szentmisét dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök celebrálta, aki kiemelte: Szent István cselekedeteivel, törvényeivel és intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette a magyarság életét.

„Szent István elsősorban saját példájával, törvényeivel, intézkedéseivel járt elöl. Prohászka püspök szerint egy nép akkor lesz kereszténnyé, amikor az eszményeit keresztelik meg, és ha megnézzük népünk kultúráját, értékeit, szokásait, úgy átjárta a kereszténység, hogy annak ismerete nélkül nem is érthető meg igazán – fejtette ki homíliájában dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök.

A prédikációt így folytatta: mint minden emberi tevékenység, a kultúra is megváltásra szorul.

„Krisztus meg tud testesülni minden egyes kultúrában, miközben azt megtisztítja és megszenteli. Szent István áldott jobbjával ebben is utat mutat nekünk. A kereszténységnek a mai magyar kultúrában is meg kell testesülni, hogy jövőnk legyen.”


fotó: Griechisch Tamás

Sopron és térsége országgyűlési képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Szent István által lerakott alapoknak köszönhetően - az évszázadok során - folyamatosan épült Magyarország. Barcza Attila hozzátette: államalapító szent királyunk öröksége és hite arra kötelez minket, hogy soha ne adjuk fel hitünket, múltunkat, kultúránkat és hagyományainkat.


fotó: Griechisch Tamás

„Tett és alkotás nélkül nincs igazi hazaszeretet. A mai napon nem csupán emlékezünk egy ezer évvel ezelőtt élt bölcs államférfira, hanem kifejezzük hálánkat, hogy a Szent István által elkezdett mű hatása ma is érezhető; hálát adunk, hogy az általa lerakott alapokra az évszázadok során felépített építmény, amelyet ma Magyarországnak hívunk, ma is áll, fejlődik, és tovább épül. Az alapok lerakását neki köszönhetjük, a további épülés pedig a mi munkánk, szorgalmunk és igyekezetünk eredménye, mert felelősséget érzünk hazánkért, jövőnkért.”

Barcza Attila beszédét záró gondolataiban úgy fogalmazott: „kérjük a Jóisten segítségét, hogy céltudatosak, szilárd jelleműek és munkaszeretőek legyünk, így építsük tovább hazánkat, és így törekedjünk megőrizni ezer éves hagyományainkat.”

A szentmisét követően dr. Pápai Lajos megáldotta az új kenyeret és bort, majd az elöljárók elhelyezték a tisztelet koszorúit és virágait a Szent István-szobor lábánál. Az ünnepségen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint a soproni képviselőtestület több tagja is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek