| 2017. november. 17. | 3 perc olvasás

Legnagyobb adófizetőit köszöntötte Sopron

Lackner Kristóf Sopron legendás polgármestere születésének évfordulója alkalmából a város legnagyobb adófizetőit - a virilistákat – köszöntötték pénteken a Liszt-központban. Összesen 110 egyéni vállalkozó illetve gazdasági társaság vehetett át elismerést, valamint átadták a rangos Mecénás- és Lackner díjakat is.

A virilista hagyományt 1996-ban, az országban elsőként Sopronban élesztette újjá a Kereskedelmi és Iparkamara partnereivel együtt azzal a céllal, hogy megköszönjék a legnagyobb adózóknak, hogy nagy mértékben kiveszik részüket a közterhek viseléséből.

A pénteki ünnepségen Dr. Simon István Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy ezen a jeles napon a leghűségesebb város megköszöni a legjobb adózóinak áldozatos hozzájárulását mellyel a város fejlődését segítik. Az önkormányzat megköszöni - tette hozzá - hogy a vállalkozások sok-sok embernek adnak munkát és megélhetést valamint hogy az ifjúság képzésében, nevelésében is részt vállalnak. Fejlesztik, működtetik a várost számos területen is.

Sopron és környéke kiemelt turisztikai központ lett, és a fejlesztések is folyamatosak. A Modern Városok programnak köszönhetően új utak épültek és épülnek, megújul a város, valamint az új épülő ipari park is segítséget fog nyújtani az itteni és ide települő vállalkozásoknak, cégeknek. - emelte ki az alpolgármester. 


fotó: Griechisch Tamás

Az idei évben Posztumusz Lackner Kristóf díjat kapott Csonka Tivadar. Az elismerést fia és özvegye vette át. Csonka Tivadar 1982-ben alapította meg családi vállalkozását Sopronban, amelyet sok év állhatatos munkájával Európa egyik legnagyobb hőálló üvegfeldolgozójává vált. 


fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara 2003-ban döntött a régiós érvényességű, Lackner Kristóf-díj alapításáról. A díjjal soproni kötődésű, Sopronért és a régióért maradandót alkotó, országos szintű gazdasági tevékenységet végző személyiségek munkáját köszönik meg.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Mecénás Díj is hagyományosan a Virilista ünnepség keretében került átadásra. A díjjal minden évben a Sopronban élő és Sopronért dolgozó személyiségek, vállalkozások munkáját ismeri el a köztestület.

Az idei évben a Mecénás oklevelet a CAI Hungary Kft. kapta, mivel a társadalmi felelősségvállalás keretében a Soproni Gyógyközpontnak nyújtott rendszeres és példaértékű támogatást.

Az ünnepségen - melyen számos önkormányzati képviselő is jelen volt - mesterokleveleket is átadtak. A mesterek letették a fogadalmat, miszerint tudásukat a szakmai utánpótlás nevelésének szolgálatába állítják.

Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy most 19 ifjú mester veheti át a mesterlevelét, a duális képzésnek köszönhetően, melyet a magyar kormány is támogat. Ennek eredménye volt, hogy 2015-ben és 2016-ban 159 mester tett vizsgát Sopronban, 17 szakmában.

Volt olyan időszak a város életében, 1870 és 1929 között mikor a virilisták adták Sopron város képviselőinek a felét. A most esküt tévőknek a mester cím rangot is jelent egyben, és fontos feladat hárul rájuk a jövőben a fiatalok képzésében, tanításában.


fotó: Griechisch Tamás

Az esemény utáni pohárköszöntő alkalmával Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője is gratulált a vállalkozásoknak és a díjazottaknak valamint arra kérte őket, hogy továbbra is ilyen példamutatóan támogassák Sopron fejlődését. E támogatások az elmúlt évszázadokban is segítették a  várost.


fotó: Griechisch Tamás

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek