A hősökre emlékeztek az „Őrtüzek!” emlékműnél az egyetemen

A második ágfalvi összecsapás hőseire emlékeztek szerdán a Soproni Egyetemen, ahol a tisztelet koszorúit is elhelyezték az Őrtüzek emlékműnél.

Az 1932. május 5-én emelt emlékmű az elesett főiskolás felkelőknek, Machatsek Gyulának, Szechányi Elemérnek és a később elhunyt Domsitz Ferencnek állít örök emléket.Az 1921. szeptember nyolcadikán véget érő véres ütközet - a második ágfalvi csata eseményei - az 1921. évi népszavazáshoz vezettek, amely a Trianoni békediktátum ellenére döntötte el Sopron sorsát, amelynek eredményeképpen az megmaradhatott magyarnak.

"Az ütközet során Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató a vérét adta azért, hogy Sopron magyar maradhasson. A két hallgató és a javarészt főiskolásokból álló felkelőcsapat hazaszeretetből, áldozatkészségből örökre példát mutat az utókornak. 1921. szeptember 8-án, a második ágfalvi csatában a magyar irreguláris erők, közöttük a selmeci-soproni főiskolások négyszeres osztrák túlerőt vertek ki Ágfalva térségéből, így megmentették Sopront az elcsatolástól" - mondta Prof. Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese.    


Fotó: Magasi Dávid

"Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök hallgató hősi halált halt: huszonegy évesen az életükkel szavaztak arra, hogy a város magyar maradhasson. Hősi haláluk egyben jelkép is, az örök erdész-bányász testvériségé" - mondta Vargovics Máté doktorandusz hallgató.  

A felkelők életük árán is készek voltak a haza földjét megvédeni. 1921. szeptember 7-én az osztrák megszálló erők terve az volt, hogy csatlakozásra bírják Sopront. El akarták foglalni a kutakat, hogy így kényszerítsék a várost megadásra. Ágfalván mintegy 450 osztrák csendőr állomásozott, várva a támadási parancsot. A magyar felkelők azonban megelőzték az osztrákokat. A többségében főiskolás, irreguláris erők a 48-as laktanyában gyülekeztek. A selmecbányai akadémistákhoz szombathelyi vasutasok, és népfelkelők is csatlakoztak. A felkelők három hősi halottat vesztettek: Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató tartalékos hadapródőrmestert, Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató tartalékos alhadnagyot és Pehm Ferenc önkéntest, pénzügyi tisztviselőt. 


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Az ünnepség végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A Soproni Egyetem nevében Prof. Dr. Lakatos Ferenc kutatási és külügyi rektorhelyettes fejezte ki tiszteletét a hősök előtt. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Brummer Krisztián, a polgármesteri iroda vezetője rótta le kegyeletét. A rendezvény Dr. Cziráki József mellszobránál zárult. Az intézmény egykori rektora a 70-es években komoly szerepet vállalt, hogy megmaradjon az utókornak az Őrtüzek nevű alkotás.  


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek