Ittas vezetés a gyanú

Az egyenruhások megyénk útjain 528 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést az elmúlt 24 órában, amelyek során két járművezető esetében jelzett pozitív értéket a műszer.

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Sopronban, az Ady Endre utcában, 2021. szeptember 27-én 18 óra 10 perckor. Egy 73 éves férfi személygépkocsijával megfordulás közben egy ingatlan kapujának hajtott. A sofőrrel szemben a rendőrök alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavétel érdekében előállították.

A baleset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja.

A járőrök Fertőszentmiklóson, a Szerdahelyi úton ellenőriztek egy járművezetőt 2021. szeptember 27-én 13 óra 45 perckor. Az 54 éves férfivel szemben alkoholteszert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavétel érdekében előállították.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

Legnépszerűbb cikkek