| 2021. szeptember. 10. | 1 perc olvasás

Az ágfalvi csata hőseire emlékeztek a Szent Mihály temetőben

Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató, Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató és Arnold Mosch osztrák járőrvezető előtt tisztelegtek pénteken a Szent Mihály temetőben. Mindhárman az 1921-es második ágfalvi ütközetben vesztették életüket.

Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatót, Szechányi Elemér bányamérnök-hallgatót és Arnold Mosch osztrák járőrvezetőt 100 évvel ezelőtt helyezték örök nyugalomra Sopronban. A megemlékezésen Dr. Ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész mondott emlékező beszédet. 


fotó: Griechisch Tamás

A megjelentek csendes főhajtással és koszorúzással rótták le tiszteletüket Mahatsek Gyula előtt a régi Szent Mihály temetőben. Az egybegyűltek az új Szent Mihály temetőben Szechányi Elemér és Arnold Mosch előtt is tisztelegtek. A sírhelyeknél Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Dr. Farkas Ciprián, polgármester és Dr. Brummer Krisztián, irodavezető rótta le kegyeletét. A megemlékezésen Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora és Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere is koszorút helyezett el. 


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen soproni intézmények és szervezetek vezetői is lerótták kegyeletüket. Az eseményen  Horváth Imre városplébános  megáldotta az ágfalvi csata hőseinek felújított síremlékeit. 


fotó: Griechisch Tamás

1921. szeptember 8-án, a második ágfalvi csatában a magyar irreguláris erők, közöttük a selmeci-soproni főiskolások négyszeres osztrák túlerőt vertek ki Ágfalva térségéből, így megmentették Sopront az elcsatolástól. Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató hősi halált halt: huszonegy évesen az életükkel szavaztak arra, hogy a város magyar maradhasson. Hősi haláluk egyben jelkép is, az örök erdész-bányász testvériségé. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek