| 2020. június. 12. | 2 perc olvasás

Mivel és hogyan irtják a szúnyogokat valójában városunk környékén?

Mintegy 200 hektáros területen gyéríti a szúnyogokat a katasztrófavédelem Sopron környékén a héten. A szakemberek úgynevezett földi biológiai módszert alkalmaznak, amely ugyan hatékony a vérszívók lárvái ellen, de nem veszélyes semmilyen másik élőlényre sem. A katasztrófavédelem ezzel az eljárással gátolja meg a szúnyogok túlszaporodását.

Az Észak-magyarországi régióban a száraz tavaszi időjárásnak köszönhetően és a folyók alacsony vízállása miatt eddig nem volt szükség szúnyoggyérítésre. Mivel május második feléig nem alakultak ki ideiglenes tenyészőhelyek, így csupán azokra a pontokra kellett koncentrálni, ahol a szúnyogok évről-évre megjelennek. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása azonban megváltoztatta az állapotot. - Ennek hatására jelentős számban keletkeztek olyan vízfelületek, amelyek elősegítik a szúnyoglárva tenyésztőhelyek kialakulását – világított rá Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő helyettese. - Ezek többségét szervezett módon kezelésbe kell vennünk ahhoz, hogy a szúnyogok ne jelenhessenek meg nagy létszámban egy településen vagy környékén. Ugyanis ez rengeteg kellemetlenséget okozhat a lakóknak – fejtette ki.

Ennek érdekében a katasztrófavédelem a régiónkban is végzi évről-évre a vérszívók gyérítését. Ezen a héten Sopron környékén is, mintegy 200 hektáros területen gátolják meg ilyen módon a szúnyogok elszaporodását.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő helyettese
Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő helyettese

- Földi biológiai módszerrel gyérítik a vérszívókat a szakemberek. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjét juttatnak ki granulátum, vagy folyadék formájában a vízfelületeteknél, amely a szúnyoglárvák bélrendszerébe jutva aktiválódik. Így már nem jelenhetnek meg kifejlett példányok. A hatóanyag a felhasznált dózisban csak a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre alkalmatlan – hívta fel erre a figyelmet a szóvivő helyettes.

A katasztrófavédelem szakértői emellett hangsúlyozzák: a polgárok is sokat tehetnek annak érdekében, hogy a kertünkben ne jelenjenek meg a szúnyogbölcsők. Ezért fordítsanak fokozott figyelmet a kerti vízgyűjtőkre – például, fedjék le az esővízgyűjtő hordókat és öntsék ki a virágcserepekben felhalmozódó vizet. A vérszívók elleni védekezéssel, illetve a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos friss információkat találhatnak a felhasználók katasztrófavédelem weboldalán elérhető szúnyoggyérítés menüpontjára kattintva.

Felvételek forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Legnépszerűbb cikkek