| 2022. február. 22. | 1 perc olvasás

Idegenvezetők világnapja a fertődi Esterházy-kastélyban

Élénk szakmai érdeklődés kísérte az idegenvezetők világnapján tartott szakmai tárlatvezetéseket a fertődi Esterházy-kastélyban. Az Esterházy-képtár, a Balló Ede-gyűjtemény festményei, valamint az Esterházy-porcelánkabinet legszebb darabjai a nyugati kastélyszárnyban tekinthetők meg.

„Az Esterházy-képtár Magyarország egyedülálló főúri képgalériája. A történelem évszázadai során elpusztult főúri gyűjtemények közül egyedüliként maradt meg. 1870-ben ennek a képtárnak köszönhetően jött létre a Szépművészeti Múzeum. Az Esterházy képgyűjteményt először a Magyar Tudományos Akadémia épületében állították ki 1865. december 12-én. Ennek a különleges gyűjteménynek néhány darabja látható ma Eszterházán.” – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.
„A kastélyban látogatható képtár másik része Balló Ede kópiagyűjteménye. A másolatok az európai képzőművészet kiemelkedő alkotásairól készültek. Elsődleges célja a magyar képzőművészeti nevelés fejlesztése, illetve az európai képzőművészet elérhetővé tétele volt mindazok számára, akiknek nem volt lehetősége az eredeti műalkotásokat megtekinteni. Mind az Esterházy-képtár, mind pedig a Balló Ede gyűjtemény a Szépművészeti Múzeumnak a magyar kultúra szempontjából legértékesebb darabjai közé tartozik- tette hozzá az ügyvezető.

Az Esterházy-kastély másik kiemelt értéket képviselő gyűjteménye a porcelángyűjtemény volt – emelte ki Osváth Ádám megbízott osztályvezető. Ez a távol-keleti, japán és a kínaizáló tárgyak mellett a herendi porcelángyár legszebb darabjait tartalmazta. Ennek a műtárgyegyüttesnek a megmaradt darabjait eredeti őrzési helyén, az úgynevezett porcelánkabinetben mutatják be a kastélyban. 

Bővebb információ: http://www.eszterhaza.hu és a Facebook-on https://www.facebook.com/fertod.esterhazykastely

Legnépszerűbb cikkek