| 2021. január. 8. | 1 perc olvasás

A 150-nél nagyobb létszámú idősotthonokba is megérkezik a vakcina

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília, kiemelte: Számítanunk kell arra, hogy a vírus újabb mutációi jelenhetnek meg. A hatékony és biztonságos vakcinákkal azonban egy új fegyver van a kezünkben. Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak beoltása.

Eddig 42 549 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, elkezdődött négy, nagy létszámú idősotthon lakónak és dolgozóinak oltása, a hétvégén pedig a 150-nél nagyobb létszámú otthonokba is megérkezik a vakcina. Az oltási programot szombaton és vasárnap is folytatják - tette hozzá. 

A tiszti főorvos arra kért mindenkit, aki még nem vette fel az egészségügyi dolgozók közül a vakcinát, jelentkezzen minél hamarabb munkahelyén, hogy megkapja az oltást és védett legyen a vírussal szemben.

"Minden igyekezetünkkel azt a célt szolgáljuk, hogy az oltóanyag gyorsan, hatékonyan a legnagyobb kockázatú csoportok rendelkezésére álljon" - hangsúlyozta. Jelezte: azoknál, akik az első napon kapták meg az oltást, január 16-án lesz esedékes a második adag beadása.

Két helyről is érkezik vakcinaszállítmány a jövőhéten. Jövő hét kedden, 39 ezer fő beoltására elegendő Pfeizer vakcina érkezik, illetve kisebb mennyiségben a Modernától is számítanak oltóanyagra, de utóbbi szállítmány dátuma még nem sikert.

Az országos tisztifőorvos az oltással kapcsolatban beszélt arról is, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket - így az intenzív testmozgást és az alkoholfogyasztást - az oltást követő néhány napon kerülni kell.

Jelezte, az Európai Unióban lekötött vakcinákon túl is tárgyalásokat folytat a kormány más gyártókkal is, és amely cég oltóanyagát engedélyezni fogják, abból is vásárol majd Magyarország.

Borítókép; MTI 

Legnépszerűbb cikkek