| 2021. május. 10. | 3 perc olvasás

A 16-18 évesek még szerdáig kaphatnak időpontot

1496 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

363 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Pénteken csendháborítás miatt intézkedtek egy belvárosi társasházban, ahol külföldiek tartottak magánrendezvényt.

Szombaton hajnalban a hetedik kerületben 7 magyar állampolgár ellen intézkedtek, mivel születésnapi magánrendezvényt tartottak, és megszegték a kijárási tilalmat.

3815 hatósági házi karantént rendeltek el, és 20 967 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

A gyógyultak száma folyamatosan nő

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapta. 677 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 386 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 1145 új fertőzöttet regisztráltak – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Elhunyt 91, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 693 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 188 083 főre csökkent. 3384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

A 16-18 évesek még szerdáig kaphatnak időpontot

A mai napon a 16-18 éves érvényes regisztrációval rendelkezők már tudnak időpontot foglalni az oltásra. Eddig közel 84 ezren regisztráltak a fiatalok közül. Időpontot csak szerdáig regisztrálhatnak, mert csütörtöktől keddig fog majd tartani a számukra kijelölt oltási kampány.

A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra tudnak jelenleg interneten időpontot foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Oltás miatt igazolt a hiányzás az iskolában

A 16-18 éves korosztály számára fontos üzenet, hogy ha olyan időpontra kap, ami az oktatási időszakra esik, akkor igazolást kap a hiányzásra. Az oltópontra felkészülten érkeznek, előzetesen töltsék le a szükséges nyilatkozatokat, és kitöltve, aláírva vigyék magukkal, a TAJ kártyájukkal és személyazonossági igazolványukkal.

Ha betegség vagy bármi más miatt nem tudják felvenni az oltást a 16-18 éves fiatalok a most meghirdetett csütörtöktől és keddig tartó kampányidőszakban, akkor a későbbiekben is foglalhatnak időpontot.

19 ezer adag Janssen vakcinát eljuttatnak a háziorvosi parxisokba is.

Az uniós szakembereket megelőzve a WHO alkalmasnak találta a Sinopharmot

A WHO pénteken jóváhagyta a Sinopharm vakcina használatát a 18 éven felüliek számára. Ez a vélemény megerősíttette a magyar szakemberek vizsgálati eredményeit. Számunkra ez egy bizonyíték, de nem meglepetés, hiszen olyan kiváló szakemberek dolgoznak Magyarországon, akik az uniós szakembereket megelőzve voltak képesek elvégezni a megfelelő vizsgálatokat annak érdekében, hogy minél hamarabb minél több embert be tudjanak oltani.

A magyar mentők háborús terhelést élnek meg

Csak a világháborúk és az '56-os forradalom állította hasonló terhelés, kihívás alá a mentőket. A koronavírus-járvány kitörése óta 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Hozzátette, az elmúlt bő egy évben kollégái 1,2 millió esetet láttak el, és ugyanennyi koronavírus-mintát vettek le. Hozzátette: volt olyan nap, hogy ugyanannyi egységet mozgattak a mentésben, mint a mintavételezésben, ami elképesztő logisztikai feladat volt.

A járványnak még nincs vége, még nem dőlhetnek hátra a mentők. De ezt mindenki tudja, mindenki tisztában van azzal, hogy az életek védelme a hivatásuk.

Borítókép:illusztráció

Legnépszerűbb cikkek