| 2021. október. 11. | 2 perc olvasás

A 7. A elfogadta a kihívást: egy hónapon át csak vizet isznak

A "víz kihívás" vagy az Aqua Challenge lényege, hogy az önkéntesek egy hónapon át kizárólag vízzel pótolhatják folyadékszükségletüket. A Líceum 7. A osztálya be akarja bizonyítani: nincs is jobb a szomjoltó a tiszta víznél.

Második alkalommal hirdeti meg a folyadékpótlás jelentőségére fókuszáló és egyúttal a vízfogyasztást népszerűsítő kihívást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Aqua Challenge néven,  október 1. és 31. között.  A Líceum 7. A osztálya, Radasics Csaba osztályfőnökkel együtt, önkéntesnek jelentkezett, vállalva a kihívás feltételeit. Nincs kóla, édes üdítő, kakaó - csakis víz.

- Osztályfőnökünktől hallottunk a kihívásról, s mivel az osztály nagy része egyébként is vizet szokott hozni a kulacsába, jelentkeztünk. Persze otthon sem iszunk mást - mondják lelkesen a hetedikesek. Ugyan még csak néhány nap telt el az októberből, állítják, nem is esik nehezükre lemondani az üdítőkről, sőt, próbálják meggyőzni családtagjaikat is a víz jótékony hatásairól... Sorolják is a kulcsszavakat: egészséges, nem hízlal, tiszta, mindenhol elérhető, olcsó, hidratál...

A túlsúly, az elhízás és az ezekhez kapcsolódó betegségek világszerte óriási terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre. A megelőzés, a terhek csökkentése mindannyiunk közös érdeke - ezzel az alapigazsággal hirdették meg az Aqua Challenge hónapot, ami azért több, mint lemondás és elköteleződés az ivóvíz mellett. A diákok például rengeteg információt is megtudhatnak közben arról, mennyire fontos - nélkülözhetetlen! - szervezetünk számára a víz. Az önuralom gyakorlása, a lemondás vállalása és a sikeres teljesítés ráadásul a személyiségfejlődésüknek is hasznára lesz.

- Nekünk nagyon jó az osztályközösségünk, egymásra is figyelünk, s egyelőre jól bírjuk - mondják nevetve a 7. A diákjai. Elárulják, hogy osztályfőnökükkel korábban is sokat beszélgettek a helyes életmódról, az egészséges táplálkozásról is. A tanár úr néha még az uzsonnás dobozokba is belekukkant, van-e ott megfelelő zöldség és  gyümölcs...

A kihívás sikeres teljesítése érdekében az Élj könnyebben! –  merőkanál.hu Facebook-oldalon minden nap praktikus tanácsokat és hasznos, hiteles információkat is közzé tesznek  a vízfogyasztással kapcsolatban, ezeket azoknak is érdemes elolvasni, akik most nem jelentkeztek a kihívásra. A motiváció fenntartása érdekében hetente nyereményjátékot is hirdetnek, de a  7. A számára valószínűleg nem a lényeg. Ők közösséget építenek, figyelnek a saját és egymás egészségére, miközben egy vidám kihívást teljesítve vízzel koccintanak.

Legnépszerűbb cikkek