| 2023. december. 6. | 1 perc olvasás

A 79 évvel ezelőtti bombázásról emlékeztek meg

Csendes főhajtással emlékeztek meg Sopronban a 1944. december 6-án történt bombázás tragikus következményeiről a Deák téri emlékműnél. A 79 évvel ezelőtti támadásban több százan lelték halálukat, és a város épített öröksége is óriási kárt szenvedett.

A megemlékezésen Sopron városvezetése nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető és több önkormányzati képviselő rótta le tiszteletét az áldozatok emléke előtt.

 

Fotó: Griechisch Tamás
Fotó:Griechisch Tamás
1944. december 6-án a szövetséges erők repülőgépei 95 tonna bombát dobtak Sopron városára. Az elsődleges célok között szerepelt a vasútállomás, illetve néhány ipari létesítmény, a pusztítás azonban a békés iskola- és üdülőváros többi részét sem kímélte. Sopron épületeinek zöme elpusztult, a halottak számát pedig mindmáig csak megbecsülni lehet: a legelfogadottabb szám 300 körülire teszi az áldozatokat, de egyes beszámolók több mint 800 halottról szólnak. Az első támadás „csupán” az előszele volt egy egészen 1945. március 26-ig húzódó folyamatnak, amely több súlyos légitámadást hozott magával.
Sopront a második világháború során kilenc légitámadás érte. A legpusztítóbb az első (1944. december 6.) és az ötödik (1945. március 4.) volt.
Fotó:Griechisch Tamás
Fotó:Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek