| 2021. december. 24. | 2 perc olvasás

A babák és a mamák szolgálatában

Borosné Bognár Petra komplex programot dolgozott ki a gyermekek fejlesztésére: a megszületésük előtti időszaktól egészen óvodás korukig segít a kicsiknek és mamáiknak abban, hogy minden egyes részlet úgy alakuljon, ahogy számukra a legmegfelelőbb.

Az első fia megszületése után iratkozott be Petra a szoptatási tanácsadó képzésre, ami majdnem öt évig tartott. Ezzel párhuzamosan elkezdte a babahordozási tanácsadó képzést a Beli Buba Babahordozó Iskolában, majd a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakot, ahol 2020-ban harmadik fia, Vilmos megszületése előtt, már nagy pocakkal diplomázott. Ha valakiről, akkor róla el lehet mondani, hogy „ért a gyerekekhez”, és nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is, hiszen három fiú édesanyja.

– Az Élet-Vár Közösségi Térben folytatom a tevékenységemet, ahol tanácsadást, három alkalmas szülésre felkészítő csoportot, 1 és 3 év közötti gyermekeknek pedig bölcsődére, óvodára felkészítő baba-mama foglalkozásokat tartok – mesélte. – A felkészítést Radics Bernadett dúlával együtt végezzük. Az övé az első alkalom, és természetesen ő is segít a kismamáknak, amiben csak kell. A második alkalmon az embergyerek biológiai tulajdonságairól beszélek, arról, hogy evolúciósan mit hozunk magunkkal, de szó esik a szoptatásról, a babahordozásról, az altatásról és sok másról is, illetve elmondom, hogy milyen eszközöket kell, illetve nem kell megvásárolni a kicsi fogadásához.

A harmadik alkalom már felöleli a gyermekágyas időszaktól a baba egy éves koráig terjedő időszakot. Petra azt tapasztalja, hogy akik ezen a három alkalmon részt vesznek, később nem keresik fel szoptatási problémákkal; értik a babájukat, és nem lepődnek meg azon, hogy nem szunyókál egész nap békésen, mint a reklámokban.

– A szoptatási tanácsadást egy nemzetközi szoptatástámogató nonprofit szervezet, a Laleche Liga tagjaként végzem – folytatta. – Mivel a szervezet nonprofit, a tanácsadást is ingyenesen tartjuk. Éppen a múltkor számoltam össze, hogy ebben az évben személyesen, telefonon vagy Messengeren összesen több mint száz anyukának segítettem. Vannak közöttük olyanok, akiknek hetekig nyomon követem a sorsát. – A gyermek biológiailag arra van programozva, hogy testközelben legyen. Számtalan eszköz létezik ennek elősegítésére – hordozókendő, csattos hordozók és mások – a babahordozó tanácsadáson abban segítek a kisgyermekes családoknak, hogy megtalálják ezek közül a számukra legmegfelelőbbet és megtanulják ennek a használatát. 2016 januárja óta foglalkozom ezzel, közben pedig hordozom a saját fiaimat is. Szükség esetén adok kölcsön eszközt, segítek a vásárlásban is.

Petra játszócsoportjában vegyes a korosztály: egytől hároméves korig járhatnak ide a kicsik anyukájukkal. A csoportnak nagy közösségformáló ereje van, ugyanis mindig ugyanazok vannak ott, és maximum nyolcan. Olyan, mint egy kis bölcsis csoport, azzal a különbséggel, hogy anya még ott van. A kisebbek megtanulhatják, hogy milyen helyzetek adódhatnak egy közösségben, a nagyok pedig, hogy türelmesnek kell lenniük a náluk kisebbekkel.

Ám az Élet-Vár Közösségi Térben egyéb tanfolyamok, workshopok is vannak, főleg baba-mama témában, melyekre érdemes a kisgyermekeseknek ellátogatniuk.

Legnépszerűbb cikkek