| 2022. április. 20. | 3 perc olvasás

A bajnoki cím kapujában a Sopron

A bajnoki döntő párharc második mérkőzésén a Sopron Basket 66-62-es sikert aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd otthonában. Ezzel 2-0-ra vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó csatározások alkalmával, és szombaton hazai pályán megszerezheti a bajnoki címet. A találkozót Határ Bernadett térdsérülése árnyékolta be.

Telt ház fogadta a csapatokat a Szekszárdon. Nikolina Milic hét pontja vezette fel az összecsapást, melyre soproni részről mindössze Gabby Williams középtávolija érkezett válaszul. Két és fél perc telt el, amikor 7-2-nél Gáspár Dávid időkérése állította meg a játékot. Ezt követően nem sokat kellett várni, és a Sopron 7-7-nél kiegyenlített, majd Fegyverneky Zsófia tempójával a vezetést is átvette. A negyed hajrájához közelítve Stefanie Dolson villant meg, így 13-7-nél már 11-0-s futásban volt a bajnoki címvédő. A szekszárdi kosárcsendet Cyesha Goree négy pontja törte meg, majd az utolsó akciónál Zala Friskovec következett, és 15-13-ra fordított a házigazda. Az első szakaszban a Szekszárd 16-ból 6-ot, a Sopron 13-ból 5-öt értékesített. A második negyed pontszegényebb mederben kezdődött. A hazaiak négy percig nem találtak be, és ez idő alatt Czukor Dalma triplájával, illetve Határ Bernadett négy pontjával 20-15-re fordított a Sopron.

A második szakasz közepén Miklós Melinda triplájával vett új lendületet a házigazda. A folytatásban felváltva estek a találatok, így 2-4 pont között őrizte előnyét a Sopron. Szekszárdi oldalon ki kell emelni Miklós Melinda bátor játékát, míg soproni részről Határ Bernadettet, aki kiválóan ismerte fel a lehetőségeket a festékben. Zala Friskovec triplája után 27-25-nél megnyílt az esély az egyenlítésre vagy a vezetés átvételére a KSC előtt. Ezzel éltek a hazaiak, Bálint Réka 2+1-es helyzetével 28-27-nél már ismét a Szekszárd járt előrébb. A félidő végjátékában az ekkor 9-9 egységnél Jelena Brooks és Határ Bernadett pontjaival ismét megugrott a Sopron. Az első 20 percben 34-31-re ment a címvédő. A félidőben a Sopron 32-ből 14-et, a Szekszárd 31-ből 12-t értékesített mezőnyből. A harmadik negyed elején Cyesha Goree villanásaival igyekezett a lépést tartani a Szekszárd, de Határ Bernadett és Briann January vezetésével egyre jobban elszakadtak a vendégek: 45-35-nél már 10 pont választotta el a feleket.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC SzekszárdNem engedte leszakítani magát a Szekszárd. Kolby Morgan, Nikolina Milic és Bálint Réka tripláival tartotta a lépést. Cyesha Goree labdaszerzése és ziccere után 49-48-nál már csak egy pont választotta el a feleket. A harmadik negyed végén Gabby Williams volt eredményes, így 51-48-ról vágtak neki a csapatok az utolsó 10 percnek. A záró szakasz ott folytatódott, ahol a harmadik abbamaradt. Ismét Cyesha Goree és Gabby Williams volt eredményes. Fegyverneky Zsófia triplájával került újra nagyobb lépéselőnybe a Sopron. Amikor pedig Határ Bernadett középtávolija célt ért, 61-54-nél már hazai időkérés következett. A Szekszárd nagy erőket mozgósítva Zala Friskovec triplájával és Nikolina Milic ziccerével 61-59-re szépített. Fordítani azonban nem tudott. Gabby Williams dudaszós tripláját követően ismét 5 pontra nőtt a differencia 64-59-nél. Az utolsó percbe fordulva úgy tűnt, hogy ez a kis különbség már a végéig megmarad a felek között. Kevesebb, mint fél perc volt vissza, amikor egy palánk alatti küzdelem után a térdét fájlalva maradt a parketten Határ Bernadett. Hosszan ápolták a kiváló centert, aki könnyek között hagyta el a pályát. A végén Nikolina Milic triplája még szorossá tette az utolsó másodperceket, de a soproni siker nem forgott veszélyben.

Legnépszerűbb cikkek