| 2019. szeptember. 26. | 2 perc olvasás

A Bánatóceán nyert - Orosz fődíj a Progressen

Az oroszországi Tyeatr plasztyiki i pantomimi „Grotyeszk” társulat Bánatóceán című produkciója nyerte el a Progress Sopron Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál fődíját.

A második alkalommal életre hívott ötnapos találkozón négy nemzet, Csehország, Szlovákia, Oroszország és Magyarország hét csoportja vett részt. A nem hivatásos és amatőr színjátszás nemzetközi kitekintéssel bíró seregszemléjét idén a 30 éves páneurópai piknik és a vasfüggöny lebontásának évfordulója alkalmából a magyar demokrácia ünnepének jegyében rendezték meg meg olyan országok és produkciók meghívásával, amelyek ehhez a szellemiséghez, történelmi időszakhoz kapcsolódnak.


Soproni Petőfi Színház

A díjkiosztó ünnepségen Pataki András, a házigazda Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, szinte minden előadás telt ház előtt zajlott élénk nézői érdeklődés mellett és a találkozó elérte célját, az együttlét fesztiválja zajlott határok nélkül Sopronban. Az külön öröm számára, hogy kulturális tárca, a város és a támogatók a célt látva azonnal a rendezvény mellé álltak.


Soproni Petőfi Színház

Regős János, a társrendező Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke arról beszélt, immár második alkalommal gyűlhettek össze Sopronban, a város méltó és mindenki számára sok jó élményt adó házigazdája volt a rendezvénynek. A jelenlévő nemzetközi szervezetük vezetői, tagjai is csak a legmagasabb szintű jelzőkkel beszéltek a rangos, magas színvonalú fesztiválról.

A találkozó versenyre meghívott előadásait szakmai zsűri értékelte Gennagyij Bogdanov színész, rendező elnökletével, aki mellett Lőkös Ildikó dramaturg és Regős János rendező rangsorolta a produkciókat.   


Soproni Petőfi Színház

A Progress Sopron idei fődíját, amely egyben Vidnyánszky Attilának köszönhetően meghívást jelent a Nemzeti Színház következő MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) programjába, az oroszországi Tyeatr plasztyiki i pantomimi „Grotyeszk” társulat Bánatóceán című produkciója nyerte. A celldömölki Soltis Lajos Színház Szentivánéji álom produkciója négy elismerést vehetett át a találkozón. Ők nyerték a legjobb rendezés (Nagy Péter István) a legjobb férfi alakítás (Piller Ádám), a legjobb női szereplő (Boznánszky Anna) és a legjobb díszletért járó díjakat. A legjobb férfi mellékszereplő Szántó Dániel, a győri és inárcsi független társulatok: a RÉV Színházi és Nevelési Társulat és a KB35 Othello drámájában nyújtott teljesítményéért érdemelt díjat. A prágai Divadlo Máj társulat Mostohalány című darabja elnyerte a legjobb összjátékot mutató együttes, a legjobb zene és a legjobb jelmézért járó elismerést.


Soproni Petőfi Színház

Legnépszerűbb cikkek