| 1 perc olvasás

A Bánságban találjuk a világ egyik első hegyvidéki vasútvonalát

Tudta, hogy a világon az egyik legrégebbi hegyi vasút a Magyar Királyságban, Erdélyben épült? 33 és fél kilométer hosszan kígyózik, hogy leküzdhesse a több mint háromszáz méter szintkülönbséget.

A Bánságban találjuk a föld egyik első hegyvidéki vasútvonalát, amit még a Magyar Királyságban építettek. A sínpár 337,7 méter szintkülönbséget mászik meg, 14 alagúton és 10 viadukton át. Hossza 34 km, a legmagasabb vasúti viadukt 37 m magas, a vasútvonal leghosszabb alagútja 660 m. A 19. századi Magyarország egyik kimagasló mérnöki teljesítménye.

Az Oravica-Anina hegyi vasút Európa első hegyi vasútjai közé tartozik. A nehéz terep különleges műszaki megoldásokat követelt, akárcsak az akkortájt megépített híres Semmering vasút.  A munkálatok 1847 tavaszán kezdődtek, az Oravica-Anina szakasz 1863-ra készült el.

1844-ben kezdődött meg hazánkban a vasúti forradalom, a Pestről induló vasútvonal építésével, és a mai Magyarország területén az első vonalat Pest és Vác között 1846. július 15-én nyitották meg. 1847-ben már a Pest–Szolnok 99 km hosszúságú szakasz is elkészült.

A vasút hamar gyors fejlődésnek indult, a 19. század ipari forradalmának az egyik legjelentősebb tényezője lett.

Magyarországon a vasútépítés kezdete gróf Széchenyi István nevéhez kötődik, akinek munkáját Baross Gábor folytatta. A vasút megreformálta a kereskedelmet, a közlekedést és az áruszállítást. Az iparosodás és a fejlődés egyik előfeltétele lett, ha egy ország fejlett vasúti közlekedéssel rendelkezett. Magyarország Európában az elsők között ismerte fel a vasúti közlekedés előnyeit és kezdett nagyszabású vasútépítésbe. Ennek az építő és fejlesztő munkának köszönhetjük hegyi vasutainkat is, így a különleges, ipartörténeti jelentőségű Oravica-Anina hegyi vasutat a Bánságban.

Forrás:

 Erdélyben építették meg a Kárpátok els HYPERLINK "https://traveltotransylvania.hu/2018/11/11/erdelyben-epitettek-meg-a-karpatok-elso-hegyvideki-vasutvonalat-ami-meg-ma-is-uzemel/?fbclid=IwAR2UNNn-uEyF0SojlBaEqnrqBGEtj_R1HsPztQI9YLHfuxeuOffmdqVHyPY"ő hegyvid HYPERLINK

Fest HYPERLINK "https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2018/09/24/festoi-tajakon-kanyarog-a-karpatok-legszebb-hegyi-vasutja/"ői t HYPERLINK "https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2018/09/24/festoi-tajakon-kanyarog-a-karpatok-legszebb-hegyi-vasutja/"ájakon kanyarog a Kárpátok legszebb hegyi vasútja | Sokszín

( HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=10bKGQSEXqk&t=351s"13 HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=10bKGQSEXqk&t=351s") Bánát - Kipróbáltuk a Kárpátok legszebb vasútvonalát! - YouTube

 

Címkék: Tudtad?

Legnépszerűbb cikkek