| 2022. szeptember. 4. | 1 perc olvasás

A bányaszerencsétlenségek áldozataira emlékeztek Brennbergbányán

Brennbergbányán vasárnap délután szentmisével és koszorúzással emlékeztek a brennbergi bánya történetének legsúlyosabb szerencsétlenségeire. Az ünnepség során a bányász hősök felújított emlékművét Németh Attila plébános áldotta meg.

Az elmondások szerint a hiányos műszaki felszerelés és a munkavédelmi berendezések elégtelensége is okozta a brennbergi bányában történt szerencsétlenségeket, melyek 1945.09.13-án és 1946.01.23-án történtek. A korabeli beszámolók szerint a szerencsétlenségek kiváltó oka a szénporrobbanás volt, amely az első esetnél tizenhat, majd a négy hónapra rá megismétlődő tragédia hat bányász életét oltotta ki, illetve több embert súlyosan megsebesített. Az áldozatokat az egész munkásság és a város részvéte mellett temették el.

fotó: Griechisch Tamás

A Szent Borbála-templomban szentmisén emlékeztek meg Szent Borbáláról és a bányászokról, majd a résztvevők a Szent Borbála-szobornál helyezték el az emlékezés virágait. Az ünnepség a bányász hősők felújított emlékművénél folytatódott.

fotó: Griechisch Tamás

1945-ben két szénporrobbanás is volt a brennbergi bányában, melyek során mintegy 22 bányász hunyt el. Az tiszteletükre emelt emlékmű állaga az elmúlt években megromlott, így szükségessé vált a felújítása. A felújítás adományokból, valamint Sopron önkormányzatának támogatásával valósult meg. Egyesületünk tavaly ünnepelte fennállásának 225.évfordulóját.

Fontos, hogy megemlékezzünk a helyi bányászok elhivatottságáról és hősies helytállásukról

– mondta el kérdésünkre Lackner János, a Brennbergbányai Önsegélyező Egyesület elnökségi tagja.

fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen Stöckert Tamás önkormányzati képviselő, a részönkormányzat elnöke is részt vett. A felújított emlékművet Németh Attila plébános áldotta meg. 

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek