| 2017. szeptember. 1. | 1 perc olvasás

A bányaszerencsétlenségek áldozataira emlékeztek Brennbergbányán (galéria)

A bányaszerencsétlenségek áldozataira emlékeztek Brennbergbányán, ahol koszorúval, virágokkal és főhajtással tisztelegtek az egykori bányászok sírjainál és a tiszteletükre emelt emlékműnél.

Az elmondások szerint a hiányos műszaki felszerelés és a munkavédelmi berendezések elégtelensége is okozta a brennbergi bányában történt szerencsétlenségeket, melyek  1945.09.13-án és 1946.01.23-án történtek. A korabeli beszámolók szerint a szerencsétlenségek kiváltó oka a szénporrobbanás volt, amely az első esetnél tizenhat, majd a négy hónapra rá megismétlődő tragédia hat bányász életét oltotta ki, illetve több embert súlyosan megsebesített. Az áldozatokat az egész munkásság és a város részvéte mellett temették el. 

A brennbergi bánya történetének legsúlyosabb szerencsétlenségeire az áldozatok közös síremléke előtt tartottak megemlékezést pénteken Brennbergbányán, ahol Sopron Megyei Jogú Város önkormányzatának nevében Táp Lászlóné önkormányzati képviselő mondott emlékező gondolatokat illetve helyezte el a tisztelet koszorúját. 

A megemlékezők több síremlékhez is ellátogattak és közösen felidézve a múltat az egykori bányászok tiszteletére virágokat helyeztek el. 

A megemlékezés a brennbergi tó mellett található Szent Borbála szobornál zárult, ahol minden egykori bányász tiszteletére egy közös koszorút helyeztek el a résztvevők, amit a Bányászhimnusz eléneklésével zártak. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek