| 2022. szeptember. 3. | 2 perc olvasás

A bányászokra emlékeztek Görbehalmon

Szeptember első vasárnapja a bányásznap, ennek tiszteletére tartottak megemlékezést Görbehalmon. Az ünnepséget a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsüléseként szervezik minden esztendőben.

A Görbehalmi Bányászmúzeumban tizenharmadik alkalommal gyűltek össze a hagyományok ápolására és közösség építésére a település lakói és vendégeik. A bányászat központi szerepet töltött be a környék életében, rengeteg embernek adott munkát, ezt az időszakot idézték fel a programon.

fotó: Máthé Alexandra

Dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke beszédében kiemelte: a bányásznap története hosszú múltra tekint vissza Magyarországon. A II. világháború előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendeztek ilyen ünnepségeket, de 1951-től szeptember első vasárnapján van hagyományosan a bányásznap hazánkban. 

fotó: Máthé Alexandra

Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is méltatta a bányászati hagyományok őrzésének fontosságát.

fotó: Máthé Alexandra

Magyarország első kőszénbányája 1753-ban nyitotta meg kapuit Brennbergbányán, ahol mintegy 200 évig meghatározó szerepet töltött be a bányászat az emberek életében. A bányászkultúra Sopron és a környék életében örökre nyomot hagyott. A bányászkultúra mellett a német kultúránkra is büszkék vagyunk, hiszen az 1750-es években német és osztrák családok telepedtek le a térségben.

A hagyományok megőrzése és a kultúránk ápolása rendkívül fontos

- hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. 

fotó: Máthé Alexandra
A Görbehalmi Bányászmúzeumban tizenharmadik alkalommal gyűltünk össze a hagyományok ápolására. Görbehalom és Brennbergbánya életében központi szerepet töltött be a bányászat, ezért fontos, hogy méltó módon tisztelegjünk a letűnt bányászok hősiessége előtt

– hangsúlyozta Szigethi Sándor, a Görbehalmi Bányászmúzeum tulajdonosa.

fotó: Máthé Alexandra

Az eseményen Stöckert Tamás, a Brennbergbánya–Ó-Hermes–Új-Hermes–Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke és Mágel Ágost önkormányzati képviselő is részt vett. 

Az ünnepség végén dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke és dr. Szemán Attila, a soproni Központi Bányászati Múzeum főmuzeológusa helyezte el az emlékezés koszorúját a Szent Borbála-szobornál.  

fotó: Máthé Alexandra

A rendezvény hagyományosan a bányászhimnusszal zárult. 

fotó: Máthé Alexandra

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek