| 2021. május. 24. | 3 perc olvasás

A bennszülöttek Hajnalcsillaga, a világ első női Afrika-felfedezője: Sass Flóra

Tudtad, hogy Hajnalcsillag, azaz Sass Flóra a világ első női Afrika-kutatója, aki nem mellesleg rabszolgából lett felfedező?

Sass Flóra, Lady Florence Baker (Nagyenyed, (Erdély) 1841. augusztus 6. – Sandford Orleight, Devon, 1916. március 11.) magyar származású felfedező, Afrika-kutató. Samuel White Baker felfedező második felesége. Ő az egyetlen felfedezőnő, akit az afrikaiak a Myadue, azaz Hajnalcsillag névvel illettek.

Sass Flóra
Sass Flóra
https://hu.wikipedia.org/

Sass Flóra élete valóságos kalandregény. Hosszú út vezetett odáig, hogy a Háromszék vidékén született kislányból Lady Florence Baker és Afrika egyik legjelesebb kutatója, felfedezője lett.
Családja, amely az 1700-as évek elején nyert nemesi kiváltságot, Kecskemétről származott, és az ország különböző részein telepedett le. Az Erdélybe költöző ág is többfelé osztódott: Sepsiszentgyörgy, Kisenyed, Barót és Zalatna helységekbe. Szegény kislány még tízéves sem volt, amikor 1848-ban szüleit és fivérét meggyilkolták a magyarok ellen felbujtott oláh parasztok. A Habsburgok által felbujtott románok több tucat magyar falut irtottak ki kegyetlenül. A kislány úgy úszta meg ép bőrrel, hogy oláh dajkája a magáénak vallva megmentette, egyébként felkoncolták volna, mint több száz hasonló gyereket.
Egy örmény családhoz került, ahol a családfő őrnagyként harcolt Bem seregében az erdélyi hadjárat alatt. A szabadságharc bukása után a família menekülni kényszerült, Flóra pedig az akkor még az Oszmán Birodalomhoz tartozó Vidinben eltűnt, és rabszolgasorba került.
Sass Flóra tíz évig volt rabszolga, 1859 januárjában Samuel White Baker angol mérnök megvásárolta, majd feleségül is vette a lányt.

Férjével Afrikában
Férjével Afrikában
https://hu.wikipedia.org/

Samuel White Baker 1821-ben született Londonban, gazdag család sarjaként. 21 éves korában megházasodott, Mauritius szigetén, majd Ceylonban mintagazdaságokat alapított. Négy gyermeke is született, ám amikor felesége 1855-ben sárgalázban meghalt, visszatért Londonba. A Dunát a Fekete-tengerrel összekötő vasútvonal építésén kezdett el dolgozni, a Balkánra utazott, Pesten is sok időt eltöltött. Vidin városában ellátogatott az illegális rabszolgapiacra, ahol egyből felkeltette az érdeklődését a gyönyörű Sass Flóra. Bármennyire is furcsán kezdődött a kapcsolat, ők ketten számos kalandot éltek át együtt, és hűségesek maradtak egymáshoz.

Baker a hírlapokból értesült, hogy honfitársai, James Augustus Grant és John Hanning Speke a Nílus forrását kutatják. 1864. március 14-én jutottak el az Albert-tóhoz, melyet Baker és Sass fedezett fel, s keresztelt el Viktória királynő elhunyt férjéről. A felfedezők az Albert-tóban megtalálták a Nílus második forrását. A tó közelében lévő Murchison-vízesést is a házaspár nevezte el, méghozzá a Királyi Földrajzi Társaság elnökéről.

1889-ben a walesi herceg kérésére ismét útra keltek. Anglia szerette volna meghódítani a Szudántól délre fekvő afrikai királyságokat és ebben kérte Samuel Baker segítségét. Küldetésük csak részben sikerült, a rabszolgaságot sem sikerült teljesen megszüntetniük. A bennszülöttek csodálták Sass Flórát a szőke haja miatt, emiatt elnevezték Hajnalcsillagnak.


https://femina.hu/

Hazatérve a dél-angliai Devonshire-ben telepedtek le. Baker 1893-ban hunyt el, felesége 1916-ban. Kapcsolatukat jól jellemzik Baker sorai:
„A múlt álomnak tűnt. Valóban a Nílus forrásaitól jövök? Nem, ez nem volt álom! Előttem ül egy tanú: még fiatal arc, de bronzszínű, mint az araboké, a perzselő nap barnította meg. Fáradalmaktól, betegségektől megviselt teremtés, gondoktól árnyékolt szem - zarándokutam odaadó társa, akinek az elért eredményeket és az életemet köszönhetem: a feleségem.”

Utazásaik történetét, kalandjait, viszontagságait mind Sass Flóra naplójából ismerjük, amely közel száz év múlva került csak elő. Írását nem a nyilvánosság számára írta, de ennél hitelesebb és élet közelibb írás a fekete kontinens életéről, gyarmatosításáról, az ott élő bennszülöttek hétköznapjairól még nem látott napvilágot.
Sass Flóra naplójából részleteket közölt Anne Baker: Morning Star című, Londonban, 1972-ben megjelent könyve. Magyarul – Anne Baker: Rabszolgák földjén. Egy magyar nő felfedezők és rabszolgák között 1870–1873. Budapest, 1987.

2019. március 4-én a Magyar Afrika Társaság kezdeményezésére Kövér László emléktáblát avatott Sass Flóra tiszteletére a Nílus partján, az ugandai Murchison-vízesés Nemzeti Parkban.

Sass Flóra (Lady Florance Baker) emléktáblája az ugandai Murchison Nemzeti Parkban, a Nílus partján
Sass Flóra (Lady Florance Baker) emléktáblája az ugandai Murchison Nemzeti Parkban, a Nílus partján
MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Forrás: Wikipédia

Borítókép: Sass Flóra fényképe 1865 körül

Forrás: Getty Images

Legnépszerűbb cikkek