A bérköltségek 70 százalékát vállalja át az állam

  2020. április 7. - www.sopronmedia.hu (híradó.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a gazdaságvédelmi akcióterv folytatását. Az intézkedésekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden délelőtt részletesen is tájékoztatott. Elmondta, a kormány értékelte az emberpróbáló helyzetet és ennek fényében döntött az intézkedésekről.

A cél, az élet, és egészség védelme, de emellett a gazdasági károk minimalizálása, majd a vírus után a gazdaság újraindítása.

„Új gazdaságvédelmi költségvetést készítettünk, ami nem növeli kitettségünket. Az intézkedések alappillére továbbra is a munkalapú gazdaság. Ha van munka, minden van. Ezért a legfontosabb a munkahelyek megvédése, amivel megvédjük a magyar családokat, vállalatokat, gazdaságot” – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: „A migrációs válság után a vírusválság idejét éljük, de eddig minden krízishelyzetből megerősödve kerültünk ki”.

A munkahelyvédelmi rész egyik eleme szerint ha egy adott cég a "munkaterhelésének" 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.

Emellett egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag - sorolta a miniszter. Kitért arra is, hogy a szocialista kormány által eltörölt 13. havi nyugdíjat 4 év alatt fokozatosan visszaépítik.

Palkovics László azt mondta: olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét, ezért azt határozták meg, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet.

A kormányfő által bejelentett akcióterv három szakasza összesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is. Erről a miniszter azt mondta: ez egy 9200 milliárd forintos csomag. Úgy látják, ezek a források elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék.

Az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, felújítási támogatást adnak a vendéglátóipari cégeknek, összesen 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust.

Az a 75 ezer hallgató, aki eddig nem kapott diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, azok most megkapják a diplomát.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akciótervet. A kormányfő bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.

A miniszterelnök Palkovics Lászlót kérte fel a program koordinálására, irányítására.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kérem, várjon... Kérem, várjon...