| 2019. július. 27. | 2 perc olvasás

A biztonságos lőfegyverhasználatot gyakorolták Sopronban

72 lövéses, IDPA nemzetközi minősítő versenyt tartott szombaton a Soproni Polgári Lövész Egyesület. A megmérettetésen négy egyesület lövői mutathatták be, hogy milyen magabiztossággal tudják kezelni a maroklőfegyverüket.

 - Az IDPA, vagyis International Defensive Pistol Association, magyarul Nemzetközi Önvédelmi Pisztoly Szövetség 72 lövéses minősítő versenye a világ minden táján egységes pálya alapján zajlik. Így a mi rendezvényünkön lövők világszinten össze tudják mérni a tudásukat azokkal, akik szintén teljesítik ezt a pályát - osztotta meg velünk Kovács Balázs, a Soproni Polgári Lövész Egyesület lövészetvezetője. - A sportlövészet ezen ága arra hivatott, hogy az önvédelmi fegyvert viselők és sportlövők valós körülmények között tudják elsajátítani a biztonságos fegyverkezelést és használatot - fűzte hozzá.

Az ilyen versenyek komoly kihívást jelentenek a lövők számára – ezért azok csak megfelelő felkészülés útán nevezhetnek be. Ahhoz hogy valaki ilyen, vagyis dinamikus lövészsportot elkezdhessen gyakorolni, legalább féléves egyesületi tagság szükséges. Ezután a lövésznek rendszeresen részt kell vennie a sokrétű, szituációs edzéseken, hogy kialakuljon benne az a rutin és tapasztalatrendszer, ami az ilyen versenyeken való eredményes szerepléshez nélkülözhetetlen.

- Ezt a versenyszámot időre és találatra játsszák – emelte ki Kondor Zoltán, a Soproni Polgári Lövész Egyesület szakmai alelnöke. - Nagyon fontos, hogy a versenyző mennyi idő alatt és mennyi hibával teljesíti a feladatot, ugyanis ezekből áll össze a verseny összeredménye. Itt mindenkinek meg kell találnia a saját képességeinek megfelelő tempót és mozgásformát ahhoz, hogy jó és biztonságos eredményt tudjon lőni – fejtette ki.

A versenyre 15-en neveztek be, de több másik egyesületből is érkeztek lövők. Ez a nemzetközi megmérettetés is fontos eleme a sokrétű soproni lövészéletnek. - Az utóbbi időben a Soproni Polgári Lövész Egyesület rengeteg rendezvényen van jelen – hangsúlyozta Kovács Balázs. - Megnyílt a babóti lőterünk, így Sopronon kívül már ott is be tudjuk mutatni a lövészet izgalmas világát azoknak, akik szeretnék megismerni a lőpor illatát – fűzte hozzá.

A szakértő kiemelte: a különböző élménylövészetek kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy a lövészet világát megszeretők érdeklődjenek az egyesületbe történő belépés feltételeiről is. Így megfelelő gyakorlás után akár hasonló megmérettetéseken is részt vehetnek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek